EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Защо са полезни черните храни?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо са полезни черните храни?

mail07:20 | 28.11.2016прегледи 2434 коментарикоментари 0


Известно е, че плодовете и зеленчуците са полезни за здравето. Но обръщате ли внимание на цвета на храната, която консумирате? Оказва се, че лилавите и черни на цвят храни са незаменим източник на естествени антоциани, които са силен антиоксидант.

Учените отдавна са установили, че синьо-черния цвят на храни като черния ориз, фурмите, боровинките, сусама и други представители на растителния свят, се дължи на съдържащите се в тях антоциани, които са пигментни вещества от групата на гликозидите. Според диетолозите, те са вид флавоноиди, които ефективно се справят с вредните вещества и свободните радикали в организма и забавят стареенето.

В кои храни, с които ни дарява природата, присъства това полезно за човешкия организъм съединение?

Ориз, боб и сусам

Информация за ползите от черния ориз съществува в класическия медицински трактат на Ли Шъджън „Основи на фармакопедията" (《本草纲目》), който бил съставен през 1578г.

Ли Шъджън пише, че черният ориз подхранва черния дроб, бъбреците, далака и стомаха. Освен това подобрява кръвообращението и пази остротата на зрението.

Съвременните изследвания потвърждават, че обвивката на черния ориз, съдържа големи количества витамин Е, който подсилва имунната система. Затова е по-добре в кухнята ви да присъства небелен черен ориз.

Черният боб също не остава незабелязан от китайските диетолози от 16в. Те го определят като продукт, който подобрява цвета на лицето и поддържа еластичността на кожата. Като цяло черният боб е подходящ продукт за тези, които искат да останат млади по-дълго време. Бременните обаче също не бива да го подминават. В техния случай ползите са не толкова за външния вид, а по-скоро за развитието на детето.

Съвременните учени са доказали, че черния боб е с високо съдържание на аминокиселини, ненаситени мастни киселини, калций и други микроелементи, които са полезни за детоксикацията на организма и нормализирането на повишеното кръвно налягане, както и за по-добрата работа на толкова важния в китайската медицина далак.

Богата на микроелементи е и черната леща, която се определя като отлично средство за понижаване нивата на холестерола в кръвта, както и за укрепване на имунната система.

За ползите от черния сусам се споменава в трактата за полезните свойства на растенията „Шън нун Бън цао дзин"(神农本草经). В него пише, че черният сусам прави мускулите силни, а костите здрави, придава блясък на косата и острота на зрението. Черният дроб, на тези които редовно добавят черен сусам към ежедневното меню, също работи безпроблемно.

Съвременните изследвания показват, че черният сусам съдържа големи количества ненаситени мастни киселини, витамин Е и калций, т.е. онези микроелементи и вещества, които действат като антиоксиданти.

Вкусно и полезно

Черните фурми са богати на протеини, витамините В и Е, органични киселини и микроелементи. Те даряват със сили и подмладяват. Редовната им консумация подобрява кръвообращението и циркулацията на енергията Ци, т.е. действа отлично на два от най-важните от гледна точка на традиционната китайска медицина източника на здраве.

Черното френско грозде е извор на витамин С и микроелементи. Съвременните изследвания потвърждават, че консумацията му пази от анемия, облекчава подаграта, отоците, артрита, ревматизма и кашлицата.

Два пъти по-богата на витамин С е боровинката. Полифенолите в нея подобряват работата на мозъка.

Черницата е още един представител на черните плодове. Може да я консумирате в неограничени количества през лятото, а за зимата да я консервирате с мед. Черницата във всякаква форма подсилва имунната система, ускорява обмяната на веществата и производството на червени кръвни телца.

Сушените сливи утоляват жаждата и са много ефикасни при кашлица и нощно изпотяване. Тези плодове помагат да се отървете от вредните бактерии в стомаха и червата, затова са изключително ефикасни при различни храносмилателни неразположения. Освен това се справят с неприятния дъх в устата.

Радио Китай


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg