EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Защо работодателите напуснаха НСТС?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо работодателите напуснаха НСТС?

mail15:30 | 02.04.2013прегледи 893 коментарикоментари 0


Четирите национално представителни организации на работодателите – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) прекратяват участието си в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), считано от днес, 2 април 2013 г. Общото решение на работодателските организации беше оповестено официално от Цветан Симеонов – председател на БТПП, при откриването на днешното заседание на НСТС, след което представителите на четирите организации напуснаха заседанието. Това се казва в изявление на БСК.
Повод за това решение са влезлите в сила в края на м. Март т.г. промени в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор, добил публичност като Закона „Яне Янев“. Законодателната промяна беше приета с решение на 41-то народно събрание по време на последното му заседание на 12 март т.г. и утвърдени с Указ на Президента на РБ от 20 март т.г.
Според представителите на работодателите:
- Включването на работодателските и синдикалните организации в обсега на закона представлява груба намеса в организационната ни самостоятелност и представителност, гарантирана от българската Конституция, както и от конвенциите на МОТ и на ООН;
- Работодателските организации не получават НИКАКВА държавна субсидия, респективно - държавата е в правото си да упражнява контрол върху дейността им само по линията на данъчното и осигурително законодателство, и по никакъв друг начин;
- От социален партньор и естествен коректив на държавните институции, работодателските организации се превръщат в обект на рекет и спекулации. С допълнението на Закона се създават условия за политически и криминален натиск върху членовете на управителните органи, както и върху техните семейства. На подобен рекет се подлагат и представителите на всички членуващи предприятия - работодатели, доколкото имат правото да избират и бъдат избирани в управителните и контролни органи;
- С изменението на Закона се нарушава утвърденият европейски социален модел на сътрудничество, доколкото не е известен аналог на подобно решение в други европейски държави.;
- Промените в Закона представляват груб опит за недопустим политически натиск върху демократичните структури на гражданското общество!
„Това е наш морален жест в отговор на дълбоко неморалното законодателно решение от м. март 2013 г.“, декларира от името на работодателските организации Цветан Симеонов.
Преди да оповестят решението си за напускане на НСТС, представителите на работодателите декларираха подкрепа за правителствения пакет от социални мерки в помощ на най-бедните, при отчитане на официално депозираните писмени позиции и изразените такива в рамките на създадената за целта работна група към НСТС.
„Работодателските организации са доказали в годините, че са национално отговорни. И в настоящата социално-икономическа ситуация ще покажем своята обществена ангажираност, като съдействаме за преодоляването на тежките последствия от икономическата криза. Днес отново ще проявим своята социална отговорност и ще подкрепим мерките за подпомагане на най-уязвимите слоеве от населението. Именно нашата обществена отговорност, обаче, не ни позволява да приемем налагането на беззаконие и противоконституционност, какъвто е случаят със Закона за публичност на имуществото. Убедени сме, че подобни действия рушат демократичните устои и вредят на общественото развитие“, заяви от името на четирите работодателски организации Цветан Симеонов.
Позицията на работодателите получи подкрепа от страна национално представителните организации на работниците и служителите – КНСБ и КТ „Подкрепа“.
Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви: „КНСБ напълно споделя и подкрепя аргументите на работодателите срещу закона „Яне Янев“. Това е един неконституционен, поръчков акт, който цели да сплаши социалните партньори и да ги постави в подчинено положение. Надяваме се чрез Вас и Премиера аргументите на социалните партньори да бъдат подкрепени пред Конституционния съд.“
Според д-р Константин Тренчев, президент на КТ „Подкрепа“, легитимността на НСТС е компрометирана и оттук-нататък може да има само двустранни срещи за съгласуване на позиции по конкретни въпроси. „Лично аз ще изпълня закона и ще искам извинение от авторите на този закон за внушенията, които направиха чрез него. Призовавам хората на обществени позиции чрез масирани дела да опазят своето име и достойнство. Лидерите на обществените организации са систематично сатанизирани и на това трябва да се противодейства“, заяви К.Тренчев.

„Действието на работодателите е част от демократичния процес. Служебното правителство е в заварено положение и не бихме могли да вземем отношение по казуса, който предизвика тази реакция на работодателите“, заяви от своя страна вицепремиерът, министър на труда и социалната политика и председател на НСТС Деяна Костадинова.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg