EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Защо НЕК притиска ЕРП-тата?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо НЕК притиска ЕРП-тата?

mail06:30 | 20.03.2014прегледи 1689 коментарикоментари 0


Националната електрическа компания (НЕК) не прие платежното нареждане, постъпило от ЕВН Електроснабдяване. В НЕК вчера е получена сумата от 32 млн. лева от EВН Електроснабдяване, но платежното нареждане е предложение за заем, посочва пресцентърът на НЕК. Следвайки закона, НЕК не може да приеме това предложение. Тази сума е малка част от размера на задължението на ЕВН Електроснабдяване към НЕК, се посочва още в съобщението. След като ЕВН изплати 32 млн. лева, заяви, че ще потърси правата си в съда. От пресцентъра уточниха за БТА, че преведените суми от страна на ЧЕЗ са регулярни плащания, които не погасяват стари задължения. ЧЕЗ изплати сума в размер на 8 072 719 лв., като до края на месец март са предвидени още две плащания, се посочва в изявление на Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) откри процедури за отнемане на лицензиите за извършване на дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия“, издадени на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби.
Към настоящия момент, по предоставена информация от НЕК, задълженията на трите електроснабдителни дружества са нараснали до 347, 6 млн. лв., от които:

ЕВН България Електроснабдяване дължи 216, 6 млн. лв.
ЧЕЗ Електро България дължи 67.3 млн. лв.
и Енерго-ПРО продажби дължи 63.7 млн. лв.

Комисията определя седемдневен срок, в който ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби да преустановят нарушенията и да отстранят последиците от тях.
Електроснабдителните дружества имат 14-дневен срок за предоставяне на писмени становища по решенията за откриване на процедури за отнемане на лицензии.

На 7.04.2014 г. от 10.00 часа е насрочено открито заседание на ДКЕВР за обсъждане на производствата по отнемане на лицензиите на трите електроснабдителни дружества.

ДКЕВР е издала наказателни постановления срещу ЕВН и "Енерго-Про", съобщи председателят на регулатора Боян Боев, цитиран от БНР. Наказателните постановления са в максималния възможен размер – 1 млн. лв. До края на седмицата ще бъде наложена глоба и за ЧЕЗ.

Коментари

Тези задължения, всъщност, са на НЕК към енергийните дружества от 2012 и 2013 г., но проблемът стана заради текущи задължения на ЕРП-тата към НЕК, посочи в интервю за агенция "Фокус" бившият министър на енергетиката Делян Добрев. Всъщност, както НЕК дължи на ЕРП-тата, така и ЕРП-тата дължат на НЕК, защото НЕК предоставя на ЕРП-тата енергия от конвенционалните централи, от АЕЦ, от ТЕЦ-те. В същото време НЕК има да плаща на ЕРП-тата за зелена енергия. Това е техническата страна на въпроса. Истинският въпрос обаче, е как управляващите ще се справят с тази ситуация, защото в продължение на 1 година предупреждавахме, че социална политика не трябва да се прави през цената на тока и че в сферата на енергетиката се създават дефицити в рамките на стотици милиони левове. Към днешния ден, най-вероятно тези дефицити надхвърлят 1 милиард – това са средства, които просто ги няма. Затова нито НЕК може да плати на ЕРП-тата, нито ЕРП-тата могат да платят на НЕК, коментира Добрев.

Още в самото начало с регулирането на ВЕИ-тата беше създаден един регулаторен хаос с непрекъснатите промени със задна дата и търсенето на решения на парче, което сега се връща като бумеранг, и отново показва както липсата на капацитет в регулатора, така и силно нарушените връзки и диалог вътре в системата между отделните предприятия. За да се стигне до такава ескалация, т.е. да се говори публично за отнемане на лицензи, показва, че задържането на ръста на цените на електроенергията, без да се търсят структурни промени вътре в самата енергетика, няма начин да не се отрази. Това каза икономистът от Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов в интервю за предаването "Преди всички".

Това, което не виждаме, е мълчаливата част от системата, а именно предприятие като АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица-изток" 2, които поемат загубите мълчаливо. Ние го видяхме единствено в силно намалените им печалби. Това, което очевидно се случва, е, че НЕК е в тежко състояние вече доста отдавна и се търсят всякакви начини да му се подобри състоянието, включително с продажба, натискане на ЕРП-тата да изплащат тези дължими суми. Това, което е ясно в случая, е, че регулаторният хаос, който беше създаден, е проблем на ДКЕВР и на българското правителство. Това е нещо, което продължава повече от 6 години. След въвеждането на ВЕИ-тата в Закона за енергетиката не беше въведено адекватно решение и за да се стигне дотук, година и половина, след като ЕРП-тата са повдигнали този въпрос пред ДКЕВР, очевидно за тази година и половина никой не е намерил време да обърне внимание, което говори за силно нарушен диалог в системата. От 2010-а година почти непрекъснато поне 5 или 6 регулативни органа, непрекъснато се обяснява на обществеността, че седят в ЕРП-тата и въпросът е какъв е резултатът. Ако единственият резултат от това е да се стигне до прокуратурата и до отнемане на лицензи, това говори за нисък капацитет за разрешаване на проблемите на ниво регулатор, обясни той.

Според Стефанов най-вероятно ЕРП-тата ще задоволят в определена степен изискванията и ще се стигне до някакъв компромис: Но заложената бомба със странните регулации – неяснотите продължават и особено сега, когато влизаме в сезон на ниско потребление, вероятността системата да се дисбалансира и да има недоволни остава. На практика дългосрочни решения не се виждат. Единственото дългосрочно решение България можеше да го вземе много отдавна - и то е да се намали цената на газа.
 

ГЕРБ предупреди, че в момента енергетиката ни е в огромна ликвидна криза. На извънредна пресконференция бившите министри в кабинета "Борисов" Делян Добрев и Томислав Дончев предложиха три спешни мерки за непосредствено овладяване на ситуацията, които ако бъдат приложени, ще донесат допълнително приходи в сектора за около 500 млн. лева, съобщи БТА.

Първата незабавна мярка, която може да доведе до приходи, е възстановяването на 193 млн. лв., дадени от българската енергетика в компанията "Южен поток-България". Проектът е замразен, работи се на техническо ниво, което значи, че средства за него не са необходими, обясни бившият министър на енергетиката. Той припомни и за споразумението от 2012 г , според което страната ни няма да даде нито лев за "Южен поток" и заключи, че тези пари трябва да бъдат върнати спешно в БЕХ, който на свой ред да помогне на НЕК.

Като втора спешна стъпка от ГЕРБ препоръчват да започне продажба на гаранциите за произход на зелена енергия - на първо време от март 2013 г. до момента. Те са собственост на държавата, своеобразна ценна книга, разясни Добрев. От тази мярка допълнително може да дойдат 150 млн. лева. Спасително за енергетиката и НЕК е и връщането на предишната такса за износ на ток, която при ГЕРБ е била в пъти по-висока, а в момента е в пъти намалена. Това би осигурило още около 15 млн. лв. според изчисленията на Делян Добрев.

"Автосугестичните повтаряния в НЕК ще ни докарат голямата беля", коментира Томислав Дончев. Той обобщи, че политиката на управляващите в сектора ще доведе до трупане на дефицит вътре в системата, който ще "избие" отнякъде. Политическата илюзия, че може да харчиш повече, отколкото изкарваш, в конкретна ситуация може да се превърне в икономическа катастрофа, предупреди депутатът. И посочи, че подобен подход се следва и в други сфери - социалната, например.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg