EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Защо министър Дянков си отива?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо министър Дянков си отива?

mail11:28 | 18.02.2013прегледи 1786 коментарикоментари 0


Премиерът Бойко Борисов ще предложи на Народното събрание да гласува персонални и структурни промени в състава на българското правителство, съобщи по-рано днес правителствената информационна служба. Предложенията на министър-председателя предвиждат Симеон Дянков да бъде освободен като заместник министър-председател и министър на финансите, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да бъде избрана за вицепремиер, а Томислав Дончев да бъде избран за министър на финансите и управление на средствата от ЕС.

Засега не се съобщава какви са мотивите на премиера да поиска отстраняването на финансовия министър. Според първите коментари най-вероятна причина е нежеланието му да изплати субсидиите на земеделските производители преди месеците март-април. Както е известно в петък се е състояла среща на премиера с представители на бранша, където е решено субсидиите да бъдат изплатени от държавния резер през тази седмица - вторник и сряда. Малко по-късно в петък Министерство на финансите информира, че плащанията са за сметка на фискалния резерв. "Средствата ще бъдат възстановени от ЕК в съответствие с процедурите и сроковете по регламент. За гарантиране устойчивостта на размера на фискалния резерв в първите месеци на годината, се предприе актуализиране на емисионния календар.", се казва още в съобщението.

Какво стана обаче днес?

На извънредна пресконференция в ДФ "Земеделие" днес земеделският министър Найденов призна, че без личната намеса на Борисов, производителите надали са щели да получават забавените пари.
Найденов обясни хронологично развитието на проблема, като посочи, че още в четвъртък миналата седмица, на среща при премиера Бойко Борисов в присъствието на зам.-министъра на финансите Владислав Горанов, и представителите на земеделските организации, е коментирана ситуацията със забавените субсидии.
"В петък премиерът ми се обади след парламентарния контрол, отново се срещнахме и по-късно Министерство на финансите отговори, че необходимият финансов ресурс може да бъде осигурен. Днес сутринта зам.-министър Горанов потвърди, че е заредена сметката на фонд „Земеделие” и министър-председателят ми се обади и ми каза, че днес най-късно трябва да бъдат осъществени плащанията, ", каза още земеделският министър,цитиран от Фокус.
„Осигуряването на 1 млрд. лева в рамките на един ден не е по-силите на един министър”, коментира още той. Министърът на земеделието отбеляза, че в края на януари са изплатени 28 млн. лева към овцевъдите и говедовъдите, до края на март месец ще бъдат преведени 73 млн. лева за тютюнопроизводителите и 25 млн. лева към зеленчукопроизводителите, като по този начин всички поети ангажименти от земеделското министерство към различните сектори ще бъдат спазени. Министър Найденов не пожела да коментира откъде идват парите за изплащане на забавените субсидии за зърнопроизводителите. Като министър на земеделието и храните, моя отговорност е само те да бъдат отпуснати на земеделските производителите, а откъде са осигурени трябва да отговорят от Министерство на финансите, заяви Мирослав Найденов.
 

Експертите – какво виждат те?
За радио Фокус председателят на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски определи оставката на Симеон Дянков като неправилно решение и не изключи възможността за предсрочни избори. Ролята на Симеон Дянков от гледна точка за решаване на други проблеми не е била най-добрата, но като министър на финансите се е справял добре с финансовата стабилност. Според Прохански, оставката е лош сигнал в международен план, а правителството ще насочи усилията си за потушаване на всякакви форми на недоволства.

Финансовият министър Симеон Дянков забави мерките за свиване на дефицита в дългосрочен план, смята Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч" в коментар за Дарик. „Когато имаш големи дефицити и същевременно Европа е в дългова криза и много трудно можеш да отидеш и да кажеш, че правиш големи дефицити и искаш много пари назаем, единственият ти шанс да замазваш положението е като харчиш от фискалния резерв. Фискалният резерв обаче в един момент стига точка, в която в него няма повече свободен ресурс за харчене и при първото по-голямо плащане, което си обещал да правиш, а парите ги нямаш, имаш политически проблем, включително и протести".

Кой е Симеон Дянков?  Ето какво е записано в официалната страница на МФ:

Образование:
Езикова гимназия, Ловеч
Магистър и доктор по международни търговски и финансови отношения в Мичиганския университет.

Професионален опит:
От 1995г. работи за Световната банка като Главен икономист по финанси и частно дело. Работи по страните, най-застрашени от кризата в световен мащаб. Участва в различни програми на банката по приватизация, корпоративно управление, регионални реформи в Северна Африка, Източна Азия и други райони на света. Водещ автор на годишния обзор на Световната банка - World Development Report 2002. Автор на повече от 70 специализирани статии в най-авторитетните икономически издания в света - Quarterly Journal of Economics, American Economic Review, Journal of Finance, Journal of Financial Economics, Journal of Public Economics. Създател на годишния доклад "Doing Business Report", най-продаваното издание на Световната Банка в над 100 000 копия. Един от 100-те най-цитирани икономисти в света. Директор на научен център в Харвард.  


Тагове: Дянков, оставка
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg