EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Защо Испания, а не България?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо Испания, а не България?

mail10:33 | 06.09.2013прегледи 1056 коментарикоментари 1


34 милиона туристи са посетили Испания за седемте месеца на 2013. "Дойче Веле" се опитва да разбере каква е причината за рекордния наплив на чужди гости. Една от тях е ясна - политическата нестабилност при основните конкуренти, включително и на Балканите.
В Испания през тази година има невиждан брой чужди туристи, преди всичко европейци. Само през юли, независимо от кризата, са пристигнали 8 милиона души – с почти 3% повече, отколкото през юли 1995, когато е бил регистриран предишния рекорд. Предварителните резултати за август също говорят за ръст от най-малко 4% на почиващите чужденци. Очаква се и годишен рекорд. През миналата година страната е посетена от 57,9 милиона чужденци.
Главното - съотношение на цени и качество на услугите
Главната причина за увеличаването на броя на чуждите гости е доброто съотношение между качеството на предоставяните услуги и техните цени, смятат испанските експерти. "През миналото десетилетие цените бяха завишени с около 5-10%, което се отразяваше на потока почиващи – много европейци започнаха да предпочитат по-евтините курорти по Източното Средиземноморие и Северна Африка", поясни пред кореспондента на "Дойче Веле" професорът от факултета по търговия и туризъм на Мадридския университет Луис Гарсия. Сега цените са спаднали при запазване на качеството на хотелите, ресторантите и останалите услуги.
Втората причина – подобряването на икономическата ситуация във водещите западноевропейски държави, което позволява отново на мнозинството техни граждани да почиват в чужбина. По данни на професор Гарсия, Испания се посещава основно от британци, германци и французи, които представляват 54,7% от общия брой на туристите.
Още един важен фактор, който съдейства за наплива на чужденци на Пиренеите, е политическото напрежение в страните-конкуренти – Египет, Тунис и Турция. Смята се, че през тази година Испания ще получи най-малко половин милион летовници за сметка на тези държави, отбелязва професор Гарсия.
В какви региони на Испания почиват чужденците
Най-популярните направления за чужденците са курортите на Каталуния – плажовете на Лорет де Мар, Кастелдефелс и Ситжес, където почиват около една четвърт от всички чужденци, посещаващи страната, разказва служителката в най-голямата испанска туристическа агенция El Corte Ingles Мария дел Кармен Мартинес.
Курортите на Каталуния са следвани от Балеарските острови /Ибиза и Майорка/, Канарските острови и Андалусия. С цели 12% е нараснал през тази година броя на почиващите в автономната област Валенсия с нейния прочут курорт Бенидорм.
Пристигащите в Испания руснаци, чийто брой, по предварителни данни, ще надхвърли тази година 1,5 милиона души, избират същите курорти, както и останалите европейци. Но Мартинес посочва и една съществена разлика. "Средностатистическият руснак харчи в Испания повече пари, отколкото останалите чужденци – около 1400 евро", съобщи тя. За сравнение французите остават 593 евро, британците – 766, германците – 983. Причината е в това, че руснаците освен почивката, обичат да пазаруват в Испания – дрехи, обувки и други стоки.
Културно-исторически туризъм
Впрочем, пътуванията на чужденци в Испания на "плаж и слънце", въпреки тазгодишния си успех, вече са достигнали своя лимит, смята професор Луис Гарсия.
Според него най-перспективното направление за по-нататъшно развитие на туристическата индустрия – водещият отрасъл на испанската икономика – е културно-историческото. Той смята, че Испания трябва да вземе пример от Германия и Франция, където пристигат милиони туристи, за да се запознаят с културните им забележителности, а не заради плажа.
Служителката в туристическата агенция El Corte Ingles Мария дел Кармен Мартинес подчертава, че в Испания има много интересни туристически маршрути – например по старинните градове на Кастилия по следите на героите от романа на Сервантес "Дон Кихот". Нито една страна в света не разполага с толкова средновековни крепости и замъци, като Испания, те са над 2500, припомни Мартинес. Освен това Испания е родина на велики художници – Ел Греко, Веласкес, Гоя, чиито шедьоври са изложени в местните музеи./Дойче Веле

 


 
Коментари
 
Илко - 08-09-2013 г. 22:00:52

"Средностатистическият руснак харчи в Испания повече пари, отколкото останалите чужденци – около 1400 евро", съобщи тя. За сравнение французите остават 593 евро, британците – 766, германците – 983." Ясно и точно се вижда, кой колко струва като турист. Русские есть деньги! Другите са смешни

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg