EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Защо златото повишава цената си?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо златото повишава цената си?

mail17:25 | 14.05.2010прегледи 5712 коментарикоментари 0


Цената на златото в Лондон днес подобри рекорда си, приближавайки се още повече до прага от 1250 долара за тройунция на фона на притегателната сила, която благородният метал упражнява върху инвеститорите, стремящи се към сигурност в контекста на нарастващите опасения за състоянието на еврозоната, предаде Франс прес.
Златото се търгуваше за 1249,40 долара за тройунция към 13:37 часа българско време днес на Лондонския пазар на благородни метали - борсов пазар, който служи за справка в световен мащаб. Няколко минути по-късно цената на златото спадна с 2 долара. "В тези времена на трайна несигурност се очаква златото да продължи да носи печалба в резултат на голямото търсене, а цените да бъдат стимулирани, докато в същото време вторичните инвеститори ще бъдат привличани от психологическия праг от 1000 евро за тройунция" (ако цената на златото се изчислява в евро - бел. ред.), коментират икономисти от Commerzbank, праг, до който жълтият метал днес се доближи, търгувайки се за близо 995 евро.
В началото на януари Джордж Сорос коментира, че в пазара на златото се крие новата опасност от образуване на нов икономически балон и е налице риск от срив на цената на метала.  През ноември-декември 2009 беше другият скок на цената на златото.
Има няколко фактора, които “играят” за нарастващото търсене на златото и тласкат цената нагоре, коментира тогава BBC:
Слабият долар: зелената хартийка обикновено се разглежда като резервна валута в света. Ниските лихвени проценти и подпомагането на икономиката с пакет от мерки на американското правителство отслабиха долара. Тези, които биха инвестирали в тази валута, днес търсят други места, за да си вложат парите си, откъдето ще се надяват да спечелят.
Спекулации: Голяма част от инвестициите в злато идват от институции, като обезпечителните фондове - чиито пари трябва да отидат някъде. След като банките предлагат много ниски лихви по спестовните влогове и парите могат да се заемат изключително евтино - златото става привлекателна инвестиция, казват наблюдатели.
Риск от инфлация: Предполага се, че златото е предпазено от инфлация. В момента тя е ниска, но очакваното й покачване през 2010, ще накара инвеститорите да се насочат към златото.
Психологическият фактор: Златото е вечно, твърди Адриан Аш от британския сайт за търговия със BullionVault.com, който прави парите си, когато клиентите купуват и продават злато.
Той казва, че макар и да е "буца метал с малко предназначение", тенденцията при метала е да задържи стойността си в дългосрочен план, а и не зависи от стойността на парите.
Това означава, че хората са привлечени от него в несигурните времена, добавя г-н Аш.
Сезонен: В западните култури хората, които купуват злато като инвестиция, са сравнително рядко явление, като такъв съвет е малко вероятно да получиш от финансов съветник.
В страните като Китай и Индия инвестирането в злато е по-често срещано. По това време на годината, докато тече фестивала Diwali в Индия, има сезонно увеличение в закупуването, защото златото традиционно се подарява.
Индийски фермери също са големи клиенти на злато по това време на годината, като предполагат, че по този начин ще се запазят печалбите им след прибиране на реколтата - без опасност от колебанията на валутните курсове.
Има ли значение цената на златото наистина?
Може да се каже, че най-голямата му роля е да бъде барометър на настроенията. Високата цена на златото е показател, че не всичко е добре с глобалната икономика. Може да бъде лоша новина например, ако търсите дълго годежен пръстен или друго бижу.
От друга страна, цената може да бъде и добра новина, ако имате злато, което вече не искате и е време да направите малко пари. Растящите цени рязко увеличи "претопяването на златото" щом на High Street магазините започнат да предлагат пари в замяна на златото ви.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg