EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Защо държавата ще прави бензиностанции?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо държавата ще прави бензиностанции?

mail15:10 | 29.05.2020прегледи 570 коментарикоментари 0


Това е поредна стъпка, която прави държавата, Нека онези, които коментират, да прочетат проектозакона. Това в тв интервю министърът на икономиката Емил Караниколов по повод на навлизането на държавата на пазара на горивата.

Нека започнем от данъчните складове. Има становище на КЗК, че в тях не се създава необходимата конкурентна среда. Българската държава притежава два обекта, където се съхранява необходимото гориво за определени ситуации. Те притежават допълнителни празни обеми. Тук идеята е тези складове да преминат към едно държавно предприятие. Държавното предприятие, за което всички говорят, ще бъде само собственик на тези данъчни складове. Много други участници могат да влязат на този пазар, което значи по-добро качество и по-добри цени. 

Създаването на повече данъчни складове значи повече прозрачност и възможност повече участници да влязат. Ние създаваме такива условия, каза Караниколов. 

По отношение на бензиностанциите - държавното предприятие ще участва на търговски принцип като всички на пазара. Разликата ще е, че ние ясно ще представим защо цената на горивата е такава в момента. Защото сега на световните пазари цените падат, а у нас 14 дни няма ефект. Повишават се цените - и у нас след 2 ч са повишени. Държавата ще дава ясен сигнал към обществото, посочи Караниколов

Ще ни трябва време след приемането на закона да създадем типове модели на бензиностанции. Трябва да създадем поне два типа бензиностанции - големи и малки, каза министърът. Разговаряме и с няколко големи инвеститори на електрически автомобили, които ще бъдат заинтересувани, ако се изгради такава инфраструктура. Със 100 бензиностанции държавата няма да е основен играч, но на тези бензиностанции хората ще могат да виждат една реално получена стойност.

Държавата не опитва да измести голям играч. Тя иска да даде типов модел, който ще дава точна и ясна картина на обществото.   

Приемем това при положение, че е временна мярка от година, година и половина. Това каза Караниколов по отношение на промените на ДДС за ресторантьорите. Става дума за най-засегнатия сектор, на който трябва да се помогне и който дава хляб на 300 000 души. Нека да видим за тази година и половина какъв ще е ефектът, призова министърът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg