EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Защо "доматената република" внася домати?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо "доматената република" внася домати?

mail06:55 | 04.06.2023прегледи 2161 коментарикоментари 0


България, наречена някога "доматената република", внася баснословно количество домати. В близкото минало страната ни се славеше със своето селско стопанство по света и хранеше над 300 млн. пазар в социалистическия лагер със своите пресни и консервирани домати.

Днес България е единствената страна на Балканския полуостров, в която вносът на доматите надвишава този на бананите. Това е един от изводите от анализ "Външната търговия на България 2018 - 2022 г." на експерта на Българската стопанска камара Борислав Георгиев, публикуван на интернет страницата на камарата.

България е пълноценен и пълноправен член на ЕС, като през последните пет години има относително по-малък отрицателен баланс по Глава 27 на Митническата тарифа - енергоресурсите, отбелязва авторът в анализа си.

Удвояването на дефицита по тази глава според него означава, че икономиката понася значителен удар. Ударът за България е по-малък от този за ЕС, но ако имахме работещ ПАВЕЦ "Чаира" (която в предишни години е предлагала на пазара повече от 400 GWh електроенергия), още по-лесно щяхме да понесем енергокризата, коментира Георгиев.

Съотношението (Износ + Внос) към БВП показва силната отвореност на икономиката ни, изтъква експертът и посочва, че географията на българския стокообмен показва удвоен дефицит за 2022 г. с Руската федерация, Китай и Турция. Износът на България за Северна Македония за четири от петте години е по-голям от този за Руската федерация.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg