EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Защо да се инвестира в стари хотели?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо да се инвестира в стари хотели?

mail15:00 | 23.06.2015прегледи 12584 коментарикоментари 0


 В много градове и до днес пустеят сградите на хотели, които навремето са били доходоносни, но сега не могат да издържат на натиска на конкуренцията. Причината никой да не инвестира в тях е, че обновяването им коства много пари и няма гаранция за възвращаемост на разходите. В същото време съществуват печеливши алтернативи с високохуманна същност и възможности за финансиране от различни международни фондове.

Преобразяване

Много стари хотели нямат необходимия луксозен изглед и удобства, за да привличат нови гости, но техните сгради, както и тези на стари изоставени ведомствени общежития, санаториуми и профилакториуми, са изключително подходящи за откриване на частен старчески дом или хоспис. Именно такива заведения за специализирана грижа са обект на търсене в много общини. Така в своята Стратегия за развитие на социалните услуги, Столична община залага именно на „повишаването на качеството на живот на хората от третата възраст“.

Домове за възрастни хора

Недостигът на домове за възрастни хора е един от най-големите проблеми на социалната сфера у нас. За прием в държавно заведение се чака приблизително година - две. За да може възрастните родители да живеят в домашен уют, обградени с внимание и грижи, децата им търсят частните домове, където цената е около 700 – 800 лв. на месец. Тези домове в България обаче са едва около петнайсет – предимно в преустроени семейни хотели в София, Банкя, Каварна и Новозагорско.

Хосписите

Необходимостта от изграждане на хосписи е не по-малка и също е обвързана с намирането на подходящи сгради за нуждите на такъв вид заведение. Хосписът е нов тип лечебно заведение, създадено да функционира като домашен стационар за следболнични грижи. Основната му дейност е насочена към пациенти, които са с тежки инвалидизиращи и терминални заболявания, нуждаещи се от постоянно обслужване и активно наблюдение от специализирани медицински кадри в домашна обстановка.

Хосписите са крайно недостатъчно, а нуждата от тях е голяма, защото те са единствена възможност за достоен живот и продължително лечение по време на тежко заболяване. Само в София всеки месец 400 онкологично болни търсят място, където да могат да се полагат необходимите грижи за тях, както и много хора с болестта на Алцхаймер, психиатрични заболявания, тежки ортопедични операции, инсулти и други. Семействата им полагат неимоверни усилия да подобрят качеството на живот в последните им дни.

Инвестиция без риск

Когато се прави инвестиция, е важно тя да не е рискова и да има достатъчно сигурност и информация за нейната възвращаемост. В социалната сфера съществуват възможности за финансиране от оперативните програми на ЕС и различни международни фондове.

Изграждането на нови сгради е скъпо, а в същото време стари хотели не носят приходи, а стари общежития и санаториуми стоят неизползваеми. Всеки инвеститор може да оцени, че с незначително преустройство и промяна на функцията им, тези сгради ще гарантират целогодишна заетост и постоянни приходи, за разлика от продажбата на единични нощувки или съмнителната печалба при евентуална продажба на целите сгради.

Инвестиционните проекти

Преустройството на даден стар хотел, общежитие или санаториум следва стандартните изисквания на строителното законодателство и се реализира с рутинно строително и инсталационно изпълнение, сочи опитът на Български консултантски център. Функционалните изисквания към домовете за възрастни хора и хосписите са също ясно формулирани в Закона за лечебните заведения и съответните нормативни документи.

За преустройството на една стара сграда в старчески дом или хоспис са необходими комплект инвестиционни проекти. За тях може да се разчита на Български консултантски център, който има близо 20 годишен опит в здравното проектиране и оказва комплексна помощ на своите възложители. Професионалният екип на БКЦ е предпоставка за осигуряване на възможно най-добри индивидуални условия в рамките на специфичните функции на всяко заведение. В проектите си БКЦ не залага на стандартни решения, а подхожда индивидуално, както изисква всяка дейност, в която става въпрос за човешки съдби. източник: catalog.bg

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886