EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Защо да изберем пълнозърнести храни?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо да изберем пълнозърнести храни?

mail14:02 | 22.11.2021прегледи 777 коментарикоментари 0


Всяка година в седмицата между 15 и 20 ноември международната организация  Whole Grain Initiative,  в която членуват над 50 компании и организации, отбелязва международния ден на пълнозърнестите храни с цел да привлече публичното внимание върху ползите от ежедневната им употреба и тяхната ключова роля в балансираната диета и пълноценното хранене.

Тази година по случай Деня на пълнозърнестите храни, Whole Grain Initiative организира мащабна виртуална научна конференция, посветена на ползите от пълнозърнестите храни, тяхната роля в балансираното хранене и публичните политики за увеличаване на консумацията на пълнозърнести храни в света. Участници в конференцията бяха представители от Световната здравна организация и други неправителствени организации, автори от най-авторитетното научно издание Лансет,  експерти от Световната комисия по хранене и други изтъкнати международни учени, лекари и експерти.

Сред изнесените факти беше тревожната статистика, че въпреки безспорно доказаните предимства и ползи за здравето консумацията на пълнозърнести храни в световен мащаб продължава да е ниска.

За страни като България, където смъртността от сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно и  диабет е сред най-високите в света, необходимостта от активна политика за насърчаване на употребата на пълнозърнести храни е още по-наложителна, защото изнесените научни данни категорично показват, че диета, богата на пълнозърнести храни, намалява значително риска именно от сърдечни инциденти, диабет, затлъстяване и дори някои видове ракови заболявания.

Защо целите зърна за супер-герои?

Заради високото съдържание на полезни вещества – протеини, витамини от В група, минерали /цинк, желязо и магнезий/, фибри, омега киселини и микроелементи. Всяка 100% пълнозърнеста закуска тип мюсли дава пълноценен старт на деня и осигурява необходимата доза от всички горепосочени елементи в точното съотношение.

Защото консумацията на цели зърна са в основата на „планетарната диета – балансирано хранене, съставено основно от пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки и малки количества млечни и месни храни. Последният доклад на Лансет и независимо проучване на международната организация WWF сочат, че планетарната диета може да ограничи пораженията върху дивата природа с 46%, да забави обезлесяването и да намали вредните емисии с до 30%. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4097