EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Защо ген. Радев напуска ВВС + реакции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо ген. Радев напуска ВВС + реакции

mail12:45 | 02.08.2016прегледи 5285 коментарикоментари 0


Неочаквано командващият ВВС ген.-майор Румен Радев подаде оставка от заемания пост в армията. „ Днес, 1 август 2016 г., в Министерство на отбраната постъпи рапорт от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев за освобождаване от военна служба на основание чл. 169 от Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България поради придобито право на пенсия при условията на чл. 69, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване.” Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Рапортът ще бъде разгледан съгласно законно установените процедури.

През последните дни се заговори, че генералът ще бъде кандидат на БСП за президент.

Според хипотези в медиите причина генералът да подаде рапорта е предстоящ съвместен „ерполисинг” на въздушното пространство на България срещу заплащане, цитира запознати БГНЕС. НС прие с промени в Закона за отбраната да има възможност за „ерполисинг” на въздушното ни пространство. Още през април ген. майор Радев заяви, че „от миналата есен в Министерството на отбраната се работи по концепция за съвместно изпълнение на ерполисинг, след като законът стане факт”. Радев подчерта, че тази концепция има финансова част и той е отказал два пъти да я съгласува. "В тази финансова част се казва, че България предлага на други държави от НАТО да дойдат тук за съвместен ерполисинг, в което няма нищо лошо. Това означава, че ще тренираме заедно с тези държави, но и че ние ги каним срещу едно сериозно заплащане - транспорт дотук, настаняване в луксозен хотел, кетъринг, пълно обслужване, всичко", посочи Радев. Генералът допълни, че доста страни вече имат интерес, но подчерта, че все пак това не се е случило все още. На въпрос дали премиерът е запознат ген. Радев отговори, че не може да каже и не комуникира с премиера. "Ако това се случи, това ще бъде голям удар по мотивацията на нашите летци, ако тези хора дойдат да дежурят с нас. Те работят на предела на човешките възможности и работят в риск всеки ден при едни социални условия, които не са никак прекрасни. Те го правят и рискуват, защото виждат, че държавата е затруднена финансово", посочи той. На 1 октомври ген. Радев подаде оставка с мотивите – „изключително тревожното състояние на авиацията, липсата на ясна, стабилна програма за нейното развитие и предлаганите промени в Закона за Въоръжените сили, касаещи съвместната защита на въздушното пространство и най-вече, че аз не мога да въздействам на процесите”. Малко по-късно след среща с премиера Бойко Борисов той оттегли оставката си а няколко дни след това представи пред МС визия за развитието на бойната ни авиация. Веднага след това той коментира, че е окуражен.

Реакции

Явно в лявото пространство няма подходящ кандидат-президент, щом БСП се крие зад генерали. Ами в армията има много достойни такива. Да вземем например началника на отбраната ген. Константин Попов. Така премиерът Бойко Борисов коментира оставката на командващия на ВВС ген. Румен Радев, когото БСП издига за кандидат-президент, съобщи 24 часа он лайн. Борисов посочи, че е бил излъган от генерал Радев, въпреки че министърът на отбраната Николай Ненчев го е предупреждавал, че той е политическо лице. "Втори път няма да се оставя да ме излъжат", каза премиерът.

Командващият българските военновъздушни сили е подал оставка, а според информация това е в знак на протест срещу решението на правителството му да позволи на Полша да пази въздушното пространство на страната, съобщава Polskie Radio. Генерал-майор Румен Радев многократно е изразявал несъгласие с плановете на Министерство на отбраната на България да позволи на чужди самолети да пазят българското въздушното пространство.
Споразумението между Полша и България се очаква да бъде подписано в следващите месеци. По информация на агенция РАР, позоваваща се на български ежедневник, Полша е била избрана защото ползва изтребители Mig-29.
Официалната причина за оставката на Радев е пенсиониране. Но, според някои информационни агенции той може да се кандидатира за президент на предстоящите избори.
Полският заместник-министър на отбраната потвърди в началото на юни, че полските ВВС ще започнат мисия по охрана на въздушното пространство по източния фланг на НАТО.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg