EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Защо българските торбички?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо българските торбички?

mail10:30 | 25.09.2012прегледи 1473 коментарикоментари 3


В края на месец август 2012 година стартира информационна кампания на БАП „Защо българските полиетиленови торбички?”
Поводът за кампанията е въвеждането от 1 октомври 2012 година на нова, изключително висока продуктова такса върху всички полиетиленови торбички. Въвеждането на „Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци» ще доведе до:
• Значително увеличаване на разходите на всяко домакинство за закупуване на полиетиленови или други торбички
• България ще стане страната с най-висока такса в ЕС при най-нисък стандарт на живот
• Ръст на сивата икономика
• Между 3000 и 6000 души, ангажирани в отрасъла, ще останат без работа
Информационната кампания е под надслов „Мисли логично, живей екологично!”. Лице на кампанията е рисуваният герой ТОРБИЧКО. Той е посланик на очакванията на инициаторите от Българска асоциация „Полимери” за:
• Промяна на Наредбата за постигане на РЕАЛЕН екологичен ефект
• Ефективно смето-събиране и правилна експлоатация на сметищата
• Стимулиране на разделното събиране и рециклиране на полимерни торбички
В рамките на информационната се провеждат три кръгли маси в градовете:
• Пловдив - 11 септември
• Велико Търново - 18 септември
• София - 25 септември
Темата на кръглите маси „Социалният, икономически и екологичен ефект от въвеждането на продуктова такса върху полимерните торбички” предизвиква широко обществено обсъждане и интереса на потребители, екоорганизации, профсъюзи и представители на бизнеса. Кръглите маси в Пловдив и Велико Търново бяха широко отразени в националните и регионални медии.
Заключителната кръгла маса ще се проведе на 25. 09. 2012 г. в Българска Стопанска Камара /София, ул. „Алабин” № 16-20, ет. 1, заседателна зала/. На събитието ще бъдат представени резултатите от решенията на регионалните кръгли маси и исканията на БАП.
Присъстващите на кръглата маса ще бъдат запознати с инициативата на БАП за провеждане на Национално шествие - митинг, на 26 септември 2012 г. в София, за отмяна на „Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци».

 


 
Коментари
 
пипи - 25-09-2012 г. 10:51:22

Спрете производството на тези торби и нека се правятот хартия - както в нормалните страни - това е решението на въпроса!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Инка - 25-09-2012 г. 18:03:33

Пипи, тези хартиените без пари ли ще са? Как е в нормалните страни? А тоалетната хартия в хартиени торбички ли си я изхвърля? Щото тука, ако я пуснеш в канализацията, особено в ретро блоковете, ще стане една... откъм мазетата. А по- мокрите хранителни отпадъци? И къде е това разделно събиране, освен за някой платен репортаж? Пранят се едни сухи тренировки и после хайде, пак всичко на едно място. То възпитание от раз не се изгражда. Не било в тикви, че в кратуни. пък и ние нормална страна ли сме и в какво отношение? Питам, ей така, от любознателност.

Eти - 26-09-2012 г. 09:14:33

Хартиени торбички, та хартиени торбички. Хора, не си ли давате сметка, че те се правят от дървесина и ще започне масово изсичане на дървета, за да се компенсира търсенето, след като хората спрат да си купуват полиетиленови. При това няма да са по-евтини. Освен това дървесината, за да стане на хартия се обработва с отровни химикали, които се изливат в реките, от които пиете вода след това. Мислете бе хора!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg