EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Затъването на АЕЦ Белене се ускорява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Затъването на АЕЦ Белене се ускорява

mail16:05 | 16.02.2010прегледи 713 коментарикоментари 0


В АЕЦ Белене са вложени много пари и тя трябва да продължи да се строи, каза пред репортери министърът на икономиката Трайчо Трайков.
Той отбеляза още, че правителството ще подготви финансова рамка на проекта, чрез който да се привлекат нови инвеститори, както и срещу вложената вече сума от държавата, да се постигне добър икономически ефект и дял в бъдещата централа.
В петък в София пристига представител на руската държавна компания Росатом, чието дъщерно дружество е изпълнителят на АЕЦ Белене - Атомстройекспорт за да се обсъжда отпускане на заем в размер на около 2 млрд. евро за продължаване на строителните дейности по АЕЦ Белене през 2010-2011 година. Не ясно обаче какъв ще е характерът на този кредит – ще бъде ли той държавно гарантиран или не.
Очевидно казусът Белене е все по-труден за възможностите както на кабинета така и на икономическия министър Трайков. През последните шест месеца те обявяват противоречиви намерения по проекта – от затварянето му до търсене на нови инвеститори. В основата на тази безпомощност е цената на проекта, който ще възлезе на не по-малко от 10 млрд.евро. Българското правителство не е в състояние да извоюва никаква отстъпка в това отношение. Дори не е на ясно каква е окончателната цена на централата и ако сега се сключи договор за кредит от руска компания ситуацията става още по-непредвидима и трудна за България.  
Преди дни Пекин принуди руската компания Атомстройекспорт, която изгражда втората фаза на АЕЦ в Тянван, да даде голяма част от работата по проекта на китайски фирми, а тя да изпълни едва 30% от нея, съобщава руската агенция РБК daily. Така вместо договорената сума от 3.5 млрд. евро, Китай ще плати на руснаците 1.2 млрд.евро  Предвижда се местни компании да построят залата с генераторите и значителна част от оборудването.
Трябва да се припомни, че АЕЦ в този китайски град се строи с огромно закъснение от страна на руската компания. Изграждането на първия реактор на практика се забави с повече от две години и Пекин обмисляше да се откаже от услугите на руснаците за втория реактор. Според Михаил Стискин, анализатор от "Тройка Диалог" компромисът в Тянван е съвсем логичен, защото китайците са притиснали Русия да достави само най-важната част от оборудването.
Константин Гуляев, анализатор в "Кепитъл инвестмънт груп" коментира пред агенцията, че така първоначалната цена за строежа на втората фаза, обхващаща два 1000-мегаватови реактора, е по-ниска от тази за АЕЦ, които ще се строят от Русия в Турция или България.
До 5 години китайски компании ще са готови да предлагат на световния пазар собствени реактори на цени 6-7 пъти по-ниски от тази на чуждестранни компании.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162