EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Затишие (пред буря?) на пазарите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Затишие (пред буря?) на пазарите

mail14:50 | 22.03.2012прегледи 344 коментарикоментари 0


Георги Ангелов,ikonomika.org
Както се очакваше, напрежението на финансовите пазари намалява. Това, обаче, може да се окаже временно, тъй като рисковете от Гърция остават, а и не е само Гърция проблемът на Еврозоната. Затова повечето страни използват това затишие, за да издадат необходимите им количества дълг (за финансиране на дефицита, за рефинансиране на дългове и за попълване на резервите). Да видим дали България ще се включи навреме или ще изпусне влака.

 

 

Източник: "Deutsche Bank Research"

 

П.С. По някакви причини CDS се използва масово при оценката на емисии дългови книжа и затова индикаторът от горната графика има директно влияние върху лихвата на евентуална емисия еврооблигации.

 Бележна на редактора  „Десет държави в Европа имат подобни Сребърни фондове и за всички тях има легитимна възможност за инвестиране в съответните държавни ценни книжа", заяви в предаването „Денят започва" по БНТ вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Средноаритметичната стойност за инвестиция в ДЦК за всички европейски държави с подобен фонд е 70% и това е стойността, която е заложена в предложения от нас законопроект, поясни министърът. Той обяви, че в името на политическия и обществен консенсус ще внесе промени в законопроекта, така че до края на 2012 година 30% от активите на фонда да могат да бъдат инвестирани в ДЦК и с всяка година този процент да се увеличава в следващите 6 години.
В ефира на националната телевизия министър Дянков представи емитирането на еврооблигации като възможност за погасяване на част от външния държавен дълг. Според него, най-изгодно би било подобна финансова операция да се извърши до юли, за което трябва да получи мандат от правителството. Като благоприятна предпоставка той представи разрешаването на ситуацията в Гърция, успокояването на международните пазари и понижаването на лихвите. Друга възможност за финансиране на падежа по дълга в началото на следващата година е и краткосрочна емисия за вътрешния пазар, допълни финансовият министър.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg