EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Затвори голяма българска фирма в САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Затвори голяма българска фирма в САЩ

mail07:05 | 09.08.2016прегледи 1772 коментарикоментари 0


Ясен Дараков, BG VOICE

Един от най-големите български бизнеси в САЩ затвори врати в понеделник. Транспортната компания "Мултигруп лоджистикс" спря работа и съкрати почти всичките си служители и шофьори, научи BG VOICE. Въпростът е дали това е единичен случай на зле управляван бизнес, или е началото на спирала от фалити в бранша заради влошените условия през последните месеци.

В понеделник сутринта собственикът на компанията Васил Байрактаров събрал персонала в офиса и наредил на диспечерите да приберат камионите обратно в базата в чикагското предградие Франклин парк, след което им казал, че това ще е последният им работен ден.

Наш репортер видя, че в ранния следобед на паркингите около сградата на фирмата е пълно с десетки камиони и ремаркета, а шофьори издаваха возилата. Те ни разказаха, че сутринта са получили телефонно обаждане с новината, че фирмата затваря и трябва да върнат ключовете и камионите. Някои от тях разказваха във Facebook как са били съкратени. Друг мъж сподели, че току-що пристигнал от Маями, за да започне работа в "Мултигруп", но му казали, че фирмата вече не работи. Той беше с багажа си и не знаеше накъде да поеме.

Сайтът на компанията не работи, а според Google бизнесът е затворен.

Компанията вероятно ще подаде иск за банкрут в съда, но до редакционното приключване на броя нямаше такъв в съдебните регистри.

Причините за затварянето на компанията не са ясни. В бранша коментират, че залезът на "Мултигруп" е започнал преди няколко години, когато компанията въведе електронните логбуци, които стават задължителни за всички догодина. Фирмата основно  ползваше лизингови камиони и трейлъри от компании като "Райдър", вместо да ги купува от производителя, което според някои е губеща схема при настоящите условия на пазара.

Преди 2 години в официално прессъобщение от "Волво" съобщиха, че "Мултигруп" е поръчала 670 нови камиона в допълнение към тогавашните 550 тръка и 850 трейлъра. Но през следващите месеци в бранша се заговори, че компанията е отказала поръчката. В подобна ситуация са се оказали и други български фирми, които са поръчали камиони, но обстоятелствата на пазара са ги принудили да откажат по-късно.

От няколко месеца "Мултигруп" получи сериозно понижение на safety рейтинга си от USDOT - conditional и солидна глоба, което също може да е допринесло за влошаване на финансовото състояние на компанията.

Собственикът Васил Байрактаров не отговори на наше обаждане и съобщения за коментар. Той беше един от най-щедрите дарители в българската общност - подпомагаше училища, фолклорни състави и културни събития. През 2012 г. обеща 100 хиляди долара за развитието на българските училища в Чикаго.  През последните 2 години обаче изчезна от публичното пространство и прекрати спонсорствата в българската общност.

Слухове за банкрути витаят в Чикаго за всяка по-голяма родна компания. Хората в транспортния бизнес се оплакват, че нямат работа и са на ръба. Повечето собственици на транспортни компании, с които разговаряхме, смятат, че

ще последват още фалити

през следващите месеци. "Мнозина мислеха, че кризата мина. Според мен сега започва", каза пред BG VOICE собственик на компания извън Чикаго с около 200 камиона. Той казва, че във Ветровития град е още по-трудно заради голямата конкуренция в бизнеса и факта, че компаниите предлагат 50-55 цента на миля на шофьорите, което е с около 10 цента повече от това, което плащат фирмите в други райони на страната. Но по-големият проблем е липсата на добри цени на товарите и отново покачващите се цени на горивото. "Ако преди 3 години  за един товар от Ню Йорк да Калифорния плащаха по 10,000 долара, а горивото струваше $3,500, сега цените са паднали до 8,000 долара за същия товар. Но през 2015 г. нафтата беше доста по-евтина и горивото падна до 2-2,500 за същия курс. И тогава беше ОК. Сега нафтата се вдигна отново, цените на товарите продължиха да падат и става много трудно. Особено за по-малките компании", коментира бизнесменът.   

През последните месеци врати затвориха много малки компании, а доста собственици (owner-operators) се върнаха да работят като шофьори за по-големите фирми. "Заради слабия пазар и в двата варианта правят еднакви пари, но когато са само шофьори, нямат главоболията и грижите на собственик на камион", обяснява диспечер в една от българските транспортни компании в Чикаго.

През юни транспортният бизнес е отчел понижение на пренесените товари с 1,7% според статистиката на Американската тръкинг асоциация. Спадът се отчита в три от последните четири месеца на годината, казва икономистът на асоциацията Боб Костело. Според него бизнесът ще продължи с нерегулярни спадове и повишения до края на годината, но прогнозите са за стабилизиране в средносрочен план.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4144