EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Затворени комплекси – бъдеще за Северна София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Затворени комплекси – бъдеще за Северна София

mail09:05 | 09.06.2016прегледи 1428 коментарикоментари 0


Бъдещето на София е в развитието на северните части на столицата и обособяването на нови квартали от затворени комплекси. Това заяви Весела Илиева, изпълнителен директор на брокерската компания за недвижими имоти от най-висок клас Unique Estates по време на тазгодишното 7-о издание на финансова конференция.  Затворените комплекси са идеална възможност за разгръщане на София, тъй като предлагат всички удобства и добра инфраструктура. В тях се създава отлична микросреда, в която хората могат да живеят и работят на едно място. През последните месеци фокусът на купувачите на имоти в София се измества сериозно към къщите в затворените комплекси заради пет пъти по-евтината поддръжка в сравнение със самостоятелна сграда със собствен двор.

Основните тенденции при този тип имоти според данните на агенцията са:

Масово се търсят имоти с три спални, две паркоместа или гараж за две коли

70% от покупките се финансират с ипотечни кредити

Ускорява се финализирането на сделките – става до три месеца.

Цените на подобен дом в столицата вървят между 250 и 500 хил. евро в зависимост от големината на парцела и застроената площ, както и отстоянието между къщите и отдалечеността от съседите. Огромно предимство на комплекси като „Камбаните“ и „Св. Георги Победоносец“ например е близостта им до Бизнес Парка и частни учебни заведения, което е притегателна сила за заможните купувачи на високи мениджърски нива в международни компании с амбиции за добро образование на децата си. Любителите на природата и водните спортове са изкушени от „Св. Георги Победоносец“ заради намиращите се наблизо Панчаревско езеро и язовир „Искър“, както и бързия достъп до Витоша със Симеоновския лифт. Купувачите в „Камбаните“ пък са привлечени от близкия търговски център и разширението на метрото, което ще стига до там. Наличието на собствена детска градина в „Резиденшъл парк“ също е сред предпоставките за почти моменталното закупуване на къща там, ако се освободи имот, както и за почти разпродадените „на зелено“ проекти от разширението на затворения комплекс.

Заради стабилните нива на цените на подобни имоти и изключително ниските в момента лихви по ипотечните кредити, досегашни обитатели на апартаменти в затворени комплекси, които имат малки деца и по-високи доходи, започват да мигрират към комплексите с къщи.
Къщи в затворени комплекси рядко се купуват с инвестиционна цел, не много често се наемат и то най-вече от чужденци, а основно се вземат за лично ползване от семействата на служители на високо управленско ниво в големи компании, сочат още данните на агенцията. Индикатор за сериозното раздвижване в този сегмент на имотния пазар е и по-бързото сключване на сделки. В момента покупката на къща в затворен комплекс се финализира за три месеца, като ускоряването е провокирано и от липсата на нови подобни проекти на пазара, коментира Весела Илиева.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg