EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Застрашените запаси на Черно море

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Застрашените запаси на Черно море

mail17:15 | 17.07.2013прегледи 753 коментарикоментари 0


Запасите на Черно море не се използват устойчиво от трети страни, въпреки огромните усилия, които полагат България и Румъния, това заяви заместник-министърът на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел, съобщи МЗХ.  На срещата Европейската комисия представи своето съобщение относно консултация за възможностите за риболов за 2014 година. В него се констатира влошаващото се състояние на запасите в Черно море. "Необходимо е да се работи по осигуряването на равнопоставеност между всички страни в черноморския басейн", бе категорична Маринова, която изтъкна, че съобщението не трябва да отваря възможност за пристъпване към намаляване на риболовните възможности на България.
На заседанието Съветът постигна общ подход по предложението за регламент относно Европейския фонд за морско дело и рибарство, който ще замени сегашния Европейски фонд за рибарство.
Маринова посочи, че основният въпрос за България е използването на нивото на усвояване през настоящия програмен период като критерий за разпределяне на финансовите средства за следващия програмен период. "Отпадането на този критерий е необходимо, за да не бъдат поставени в неравностойно положение държави като България, за които 2007-2013 г. бе първи програмен период, спрямо държавите с повече опит в усвояването на средства", каза още българският заместник-министър. В документа, отразяващ общия подход, обаче искането на България не бе удовлетворено. Съгласно предварителния график, Европейската комисия ще представи конкретното законодателно предложение за риболовните възможности за Черно море през месец ноември тази година.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg