EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Застой в защитата на интелектуалната собственост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Застой в защитата на интелектуалната собственост

mail12:00 | 20.09.2013прегледи 546 коментарикоментари 0


За последните пет години страната ни отбелязва застой в защитата на интелектуалната и физическа собственост, според международния индекс "Право на собственост" 2013, информират от Института за пазарна икономика. Организацията за поредна година представя международния индекс "Право на собственост" 2013, който отчита защитата на интелектуална и физическа собственост в 131 държави по света, представляващи 98% от световния БВП и 93% от населението на Земята.

Според изследването причината е в липсата на значими реформи в посока по-добра защита на правото на собственост. Индексът изследва защитата на правото на собственост по света, анализирайки три основни области - политическа и правна среда, право на физическа собственост и право на интелектуална собственост. Финландия продължава да води класирането за седма поредна година с резултат 8,6 от максималните 10 точки. Следват Нова Зеландия и Швеция с резултат от 8,4 точки, Норвегия с 8,3 точки, Холандия и Швейцария с по 8,2 точки. На дъното на класацията е Йемен с 3,1 точки. Основният фокус на индекса е как защитата на правото на собственост се отразява на икономическото благосъстояние на страните. Изследването разкрива, че по-добрата защита на правото на собственост води до по-висок БВП на човек от населението, повече преки чуждестранни инвестиции и по-голям ръст на икономиката. Разликата в БВП на глава от населението между първенците и тези в дъното е близо седем пъти – съответно 38 000 долара БВП на човек от населението за първите 20% от класацията и 5 500 долара БВП на глава от населението за последните 20 на сто, сочат данните.
България заема 58-мо място с резултат 5,4 точки от максималните 10. Със същия резултат са още Турция, Индия, Гана и Китай. От страните-членки на Европейския съюз с по-нисък резултат са Гърция /5.4 точки/ и Румъния /5.3 точки/, информират от Института за пазарна икономика.
Въпреки слабото повишаване на резултата на България спрямо миналогодишното издание на индекса, за последните пет години страната отбелязва застой заради липсата на значими реформи в посока по-добра защита на правото на собственост. По показателя, измерващ правната и политическата среда, резултатът на България не се променя. Слабото представяне на страната се дължи основно на ниските оценки за независимост на съдебната система и върховенството на закона и заради широкоразпространената корупция, особено по високите етажи на властта, отбелязват от Института за пазарна икономика. България традиционно показва най-добри резултати по показателя "Право на физическа собственост", което е вследствие на слабото подобрение на оценките за регистрацията на собственост и достъпа до заеми за придобиване на собственост. Въпреки това защитата на правото на физическа собственост не отбелязва значим ръст, показват данните. Слабо се повишава и защитата на правото на интелектуална собственост в страната. В България все още липсва ефективна патентна защита, а пиратството на авторското право е широко разпространено, сочи анализът.
Основните причини за ниските резултати се коренят в тромавото законодателство и неефективността на съдебната система. Това са и основните реформи, които трябва да се предприемат в България, защото както недвусмислено показва индексът, защитата на правото на собственост е равнозначно на по-големи доходи и по-бърз икономически растеж, констатират анализаторите.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg