EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Засега няма замразяване на добива на петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Засега няма замразяване на добива на петрол

mail07:20 | 18.04.2016прегледи 2031 коментарикоментари 0


 Преговорите, които се проведоха в неделя в Доха, между основните страни производителки на петрол, с цел постигане на сделка за ограничаване на производството приключиха без споразумение, заяви енергийният министър на Катар, цитиран от AFP. Мохамед бин Салех ал-Сада обяви, че производителите на петрол са прекратили срещата след шест часа на преговори, затова е необходимо „повече време“.„Общият извод е, че имаме нужда от повече време за консултации между членовете на ОПЕК и страните производителки, които не са част от организацията“, каза Сада.

Целта на срещата в Доха бе да се замразят добивите на петрол с цел увеличаване на цените му на международните пазари. Проектоспоразумението на страните, които добиват петрол, предвижда замразяване на добива на нивото от януари, предаде Интерфакс, като се позовава на азербайджанския министър на енергетиката. В черновата на договора бе посочено, че замразяването ще е в сила до октомври. 

Преди срещата руският министър на енергетиката Александър Новак изрази убедеността си, че срещата в Доха ще постигне предварително начертаните си цели, съобщи БНР. Според него има възможност срещата да завърши със споразумение за замразяване на добива на петрол с цел стабилизирането на пазара. Русия през последните седмици се опитваше безуспешно да повлияе върху новия си партньор Иран да се съгласи със замразяването на добива на петрол. Посещението на Новак преди няколко седмици в Иран не успя да убеди Техеран да се съгласи с предлагания от повечето държави от ОПЕК ход. Техеран и до този момент продължава да смята, че твърде дълго време е бил под санкции и след свалянето им е време да си върне изгубения пазарен дял. Техеран смята, че докато не си възвърне добива от 4 милиона барела петрол на ден, няма как да се присъедини към общите мерки за замразяване. 

Ако Иран не се включи в замразяването на добива на петрол, Саудитска Арабия обяви, че и тя няма да се включи. В енергийната дипломация, освен руският министър на енергетиката, се включи и външният министър на страната Сергей Лавров, който използва обиколката си в държавите от Арабския залив преди време, за да лобира за замразяване на добива на петрол, с цел стабилизиране на световния пазар.

В Москва анализатори предполагат, че няколкото телефонни разговора, които проведе в последно време президентът на Русия Владимир Путин с лидерите на Катар, Саудитска Арабия и Бахрейн, и посещението на емира на Кувейт ще допринесат за намирането на общо решение за стабилизирането на петролния пазар.

На срещата в Доха, освен членките от ОПЕК, участвуваха и министрите на енергетиката на Азербайджан, Мексико, Казахстан и Оман.

Иран не участва в срещата на страните производителки на петрол,а иранският министър на петрола Бижан Намдар Занган разгласи позицията на страната си по въпроса за замразяването на петрола на равнището от януари 2016 г. Той напомни, че страната му не е играла роля в дисбаланса на световния петролен пазар, защото тогава все още се е намирала под международните санкции. „Не трябва да се очаква, че Иран ще прилага санкции срещу себе си и сама ще си устройва бойкот“, подчерта Занган. Той одобри намерението на страните от ОПЕК и Русия да фиксират обемите на добивания петрол, определяйки го за „конструктивно партньорство“.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg