EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Засега без плащания по ОПОС и ОПРР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Засега без плащания по ОПОС и ОПРР

mail09:00 | 05.09.2014прегледи 3333 коментарикоментари 0


Технически невъзможно е спрените плащания по програмите "Околна среда" и "Регионално развитие" да бъдат възстановени до края на септември, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева в Брюксел и призова да не се спекулира предизборно с дати и срокове за пускане на плащанията, съобщи БНР.

Захариева обсъди този въпрос с комисаря по регионалната политика Йоханес Хан и съобщи, че за "Околна среда" финансовите корекции ще са от порядъка на 200 милиона лева, а за "Регионално развитие" тепърва предстои да бъдат определени.

Работата е по-напреднала по програма "Околна среда". Проверките по нея продължават, но следващата седмица българските власти официално ще уведомят Еврокомисията, че приемат т.нар. "плоска финансова корекция" от 9,5 на сто. Захариева уточни, че това ще възлезе на малко под 200 милиона лева, като тази сума не е загубена и остава на разположение на България, но ще бъде за други проекти.

Затова е важно и е много по-добре и за общините, и за бенефициентите това да се случи, за да може да се насочат тези средства към други проекти. Знаете, че ОП "Околна среда" има наддоговаряне в достатъчна степен, така че тези пари да се насочат към други проекти.

Не може да се говори за дати и срокове за възстановяване на плащанията по програмата. Има да се върши още техническа работа, добави Екатерина Захариева:

Сроковете, които се тиражират в публичното пространство още от преди месец и половина, че след две седмици ще бъде възстановена оперативна програма "Околна среда" са абсолютно нереалистични и неверни срокове. И това беше потвърдено и в момента на срещата от комисаря.

Това важи и за програма "Регионално развитие", където тепърва приключват проверките по едната ос, по която има спрени плащания и започват по другата. Очертава се грешките да са от порядъка на 10 на сто.

Пълният одит обаче ще е готов в края на месеца. Тогава вече ще започнат и разговорите с Еврокомисията за размера на финансовите корекции по тази програма, чиято стойност вицепремиерът Захариева не се нае да прогнозира.

Министърът на транспорта Николина Ангелкова, която също проведе разговори в Евкокомисията, заяви, че няма опасност от спиране на плащания по оперативна програма "Транспорт".
 


Тагове: ОП, плащания
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg