EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започна референдумът в Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започна референдумът в Гърция

mail10:06 | 05.07.2015прегледи 1311 коментарикоментари 0


В 07:00 сутринта в Гърция започна исторически референдум, чийто изход не може да се прогнозира със сигурност, писа агенция АФП.

Гърция гласува дали да приеме бюджетните ограничения или да подкрепи правителството в отказа му. Около 10 млн. души имат право да пуснат бюлетини днес.

Първите резултати се очакват около 21:00 тази вечер.

Въпросът, на който гърците отговарят с “Да” или “Не” гласи “Трябва ли да бъде прието предложението, представено от кредиторите от ЕК, ЕЦБ и МВФ на срещата на еврогрупата на 25 юни, което съдържа две части, съставляващи комплексно предложение?” Дължината на този въпрос и начинът, по който се задава, беше критикуван много, предаде пратеникът на БНТ в Атина. От една страна, защото звучи неясно, а от друга – защото в момента кредиторите твърдят, че в момента гърците са поканени да гласуват за предложение, което вече е оттеглено. Така или иначе, този референдум е легитимен със съдебно решение и сед провежда след само една седмица кампания. В бюлетината хората имат право да отбележат единствено с кръстче предпочитаният от тях отговор и че има и бяла бюлетина, както става тук на всички избори. Бялата бюлетина изразява несъгласие или протест, когато по някаква причина не можеш да избереш един от посочените варианти.

Радикалният ляв премиер Алексис Ципрас, който взе властта преди шест месеца, заложи политическта си кариера на изхода от плебисцита, продължава съобщението на АФП. Преди седмица в опит да разчупи петмесечния застой в преговорите той обяви референдум и настоя, че отрицателен вот ще доведе до реструктуриране на дълга на Гърция и смекчаване на условията на кредиторите.

В петък Гърция официално бе обявена за изпаднала във фалит от Европейския фонд за финансова стабилност, която очаква 144 млрд. евро от Атина. Дни преди това страната стана първата развиваща се държава, която пропусна плащане към Международния валутен фонд.

Финансовият министър Янис Варуфакис обвини кредиторите в "тероризъм", задето се опитват да всеят страх преди вота. Той припомни, че няма правен механизъм, с който Гърция да излезе от валутния съюз.

Гърците обаче се разтревожиха тази седмица, след като правителството наложи капитален контрол, затвори банките и ограничи тегленето от банкомати до 60 евро на ден.

Финансови анализатори твърдят, че се съмняват който и да е от двата отговора да промени значително нещата. Много хора очакват преговорите да продължат и в двата случая. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg