EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започна разширението на третата метролиния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започна разширението на третата метролиния

mail18:20 | 27.11.2023прегледи 507 коментарикоментари 0


От началото на 2027 г. жителите на още четири квартала ще имат удобна и бърза връзка с метро, а строителството на този участък ще облекчи трафика в едно от най-натоварените направления в София. Това обяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков при старта на проекта за разширение на трета линия на софийското метро. 

„По линия на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ осигуреното финансиране за този проект е 106 млн. лева, с които общо средствата за изграждане на метрото в София през този програмен период надхвърлят 880 млн. лева“, заяви Георги Гвоздейков. Той обясни, че в последните няколко месеца са положени много усилия, за да бъде договорено това финансиране с Европейската комисия. „Тъй като се намираме в края на програмния период, се надявам с пълна мобилизация на изпълнителите тези средства да бъдат ефективно усвоени до края на годината“, допълни Гвоздейков.

„София продължава да се развива с бързи темпове и заслужава всички тези инвестиции“, посочи транспортният министър и изтъкна, че метрото е най-зеленият и екологичен транспорт, към който трябва да преминат все повече пътници в столицата.

Кметът на София Васил Терзиев обясни, че това е важен и чакан проект, който има отношение към това как ще се придвижват по-ефективно 75 000 софиянци. „Развитието на градския транспорт е централна тема и ние ще продължим да инвестираме в метрото“, каза още той.

Разширението на третата линия е през кварталите “Гео Милев” и “Слатина” до “Цариградско шосе” и Окръжна болница. То е с дължина 6 км и ще има 6 метростанции. Участъкът ще осигури връзка през центъра на “Младост 1” и “Цариградско шосе” със западните квартали “Овча купел” 1 и 2 и “Горна баня”, както и с другите две метролинии. Чрез тях жителите на източните квартали ще имат бърза връзка с Централна жп гара, летището и центъра. Очаква се участъкът през “Слатина” да е готов през втората половина на 2026 г.

В събитието участваха областният управител на София Вяра Тодева, ръководителят на представителството на ЕК в България Бойко Благоев, кметът на район „Слатина“ Георги Илиев, ръководителят на УО на ОПТТИ Мартин Георгиев, и др.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg