EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започна приватизацията на БФБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започна приватизацията на БФБ

mail09:15 | 27.05.2012прегледи 1518 коментарикоментари 0


Данаил Алеков

Вече е започнала процедурата по приватизация на Българската фондова борса, съобщиха за EconomyNews.bg от пресцентъра на „Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол” (АПСПК). Мажоритарният собственик на БФБ - Министерството на финансите (50,05%) вече е изпратил възлагателно писмо до АПСПК, с което е даден официалният старт на процедурата по раздържавяване.

В момента предстои да бъдат изяснени правилата, критериите и изискванията относно приватизацията на фондовата борса, а след това ще бъдат уточнени конкретните цели на сделката, обясниха от АПСПК. Следващата стъпка е провеждането на международен конкурс за избор на консултант по бъдещата приватизация, който ще има задача да избере най-подходящата процедура.
„Миналата година бяха извършени необходимите законови промени, като отпаднаха ограниченията относно акционерната структура на Централен депозитар, състава на Съвета на директорите и потенциалните участници, които могат да бъдат акционери в Централен депозитар”, коментира Иван Такев, изп. директор на Българска фондова борса.
Според него, все още е рано да се спекулира с това кой ще приватизира Българска фондова борса. Миналата седмица на посещение в София бяха представители на Виенската, Варшавската и Букурещката фондова борса, което засили слуховете, че евентуалният купувач ще бъде една от трите фондови борси. Според Иван Такев не трябва да се спекулира с посещението на тримата борсови представители и бъдещата приватизация, защото процедурата е на твърде ранен етап. За момента единственото сигурно нещо, е че бъдещият купувач на БФБ трябва има €2 млрд. оборот месечно, което на практика изключва Букурещката фондова борса като евентуален купувач.
Михаел Бюл, главен изпълнителен директор на Виенска фондова борса, Пьотър Боровски от Варшавската фондова борса и Лучиан Ангел от Букурещката борса също не пожелаха да навлизат в подробности около приватизацията. Единствено Михаел Бюл говореше по-открито за бъдещата сделка, като изтъкна плюсовете и за двете страни от покупката. Също така трябва да се отбележи фактът, че БФБ и Виенската фондова борса използват една и съща търговска платформа – XETRA, което ще улесни евентуалната сделка. Виенската фондова борса отдавна е спрягана за купувач на БФБ, като още през 2010г. австрийският в. „Виртшафтсблат” обяви интереса на най-голямата борса в Централна Европа към подобна сделка. Колкото до полската борса, във Варшава никога не са крили интереса си към придобиване на дялове в Централна и Източна Европа. Засега обаче от Варшавската борса отказват всякакъв коментар по темата.
Повече подробности на този етап не може да очакваме, като и от БФБ, и от АПСПК нямат яснота около прогнозната цена на сделката и сроковете за осъществяването й. Справка в заложеният План за работа на АПСПК през 2012г. показва, че раздържавяването на фондовата борса не фигурира в приоритетните цели на агенцията, което почти сигурно означава, че приватизацията няма да приключи в рамките на тази година.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg