EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започна нов стрес тест на банки в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започна нов стрес тест на банки в ЕС

mail09:03 | 25.02.2016прегледи 1216 коментарикоментари 0


Водещите европейски банки ще бъдат изправени пред поредна проверка на състоянието на техните финанси, след като през настоящата седмица Европейският банков регулатор (EBA) стартира нов стрес тест на финансовия сектор в региона с цел да се гарантира неговата устойчивост на потенциални икономически и други заплахи, съобщава агенция Ройтерс.

На своя уебсайт Европейският банков орган обяви във вторник, че от 20:00 ч. в сряда (24-ти февруари) ще започне пореден стрес тест на банките, като по същото време ще публикува икономическите сценарии, на които ще се базира новата банкова проверка, включително и тяхното състояние при евентуална солидна икономическа рецесия.

Планираните проверки, имащи за цел да помогнат на надзорните органи да оценят рентабилността и устойчивостта на бизнес моделите на банките, идват точно след последни трусове на глобалните капиталови пазари, провокирали силен спад и на банковите акции с оглед на притеснения относно тяхното здраве на фона на забавящата се световна икономика и рекордно ниските лихвени проценти.

След глобалната финансова криза през 2007/2009 година, която принуди европейските данъкоплатци да укрепят редица кредитори в рамките на ЕС, регулаторните органи започнаха да провеждат подобни стрес тестове почти всяка година.

На банките в региона беше дадена 12-месечна "почивка", но от 2016-а година се подновяват стрес тестове, които ще се провеждат на всеки две години. Подобни тестове не се проведоха през миналата година, след като през 2014-а година имаше мащабен преглед за оценка на активите на европейските банки преди Европейската централна банка да се превърне в единен надзорен орган, следящ състоянието на топ кредитори от еврозоната.

Европейският банков регулатор не посочи кога ще бъдат публикувани резултатите от стартиращия от утре нов банков стрес тест.

Първоначалната цел на тези тестове беше да се запушат наличните капиталови дупки на финансовите институции, но в бъдеще проверките ще се превърнат в инструмент на надзорните органи, който да гарантира, че банките имат устойчиви бизнес модели.

През миналата година регулаторните органи заявиха, че чрез теста през 2016 година ще бъдат проверени 53 топ кредитора от Стария континент, като 39 от тях са от еврозоната - доста по-малък брой спрямо банките, проверявани преди това.

Трябва да се има предвид, че предишните аналогични стрес тестове бяха критикувани многократно, че са били твърде снизходителни и не са отразявали реална картина в банковия сектор.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg