EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Започна нов сондаж в хранилище Чирен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започна нов сондаж в хранилище Чирен

mail06:56 | 21.10.2015прегледи 7987 коментарикоментари 0


С прокарването на нов експлоатационен сондаж Е-72 се даде началото на процеса по модернизация на подземното газово хранилище в Чирен, съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката. Проектът предвижда два нови сондажа, с които да се увеличат възможностите за дневен добив и нагнетяване на природен газ.

В близките години трябва да започне и разширяването на газохранилището в Чирен, при което трябва да се направят още 10 нови сондажа като днешния, с което обемът да нарасне до 1 млрд. кубически метра газ. Това коментира пред журналисти Валери Петров, началник на управление "Съхранение на природен газ" в "Булгартрансгаз", при откриване на новия  сондаж в газохранилището.
С днешния сондаж и вторият, който ще бъде започнат през март 2016 г., възможностите на "Булгартрансгаз" да захранва националната газопреносна мрежа с газ от хранилището ще се увеличат значително - от 4,2 млн. куб. метра на 5 млн. куб. метра дневно. Сериозна разлика в количествата ще има и при нагнетяването, тъй като двата нови сондажа са високопроизводителни, коментираха от "Булгартрансгаз". Стойността на един сондаж е около 10,4 млн. лева, съобщи БТА.
Сега газохранилището използва 22 експлоатационни сондажа. В момента се нагнетяват около 430 млн. куб. метра природен газ, които могат да се извлекат и използват през зимния период. Очаква се, че до края на сезона за нагнетяване - края на октомври, в газохранилището да има 460 млн. куб. метра, от възможни 550 млн., посочиха от дружеството.
След години, когато се очаква и други проекти за пренос на газ да преминат през България, ще се окаже, че страната ни има нужда от поне още едно газохранилище, защото Чиренското ще е недостатъчно, за да отговори на интереса за газосъхранение, коментира Валери Петров. "Галата" е най-подходящия природен резервоар за обособяването на второ газохранилище в България, но там все още продължава добив, коментира още той.
По думите на Георги Гегов, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" прокарването на новите 10 сондажа за разширяване на газохранилището, ще започне след около 2 години. По думите му необходимото време за прокарването на един сондаж е около три месеца, при което приключването им ще отнеме около 2 години.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира при старта, че подземното газово хранилище е обект от стратегическо значение за енергийната сигурност на България. Това e и още една отлична предпоставка за реализацията на концепцията за изграждане на газоразпределителен център у нас.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3885