EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започна натискът и за Бургас-Александруполис

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започна натискът и за Бургас-Александруполис

mail12:15 | 25.10.2010прегледи 1068 коментарикоментари 0


Русия и Гърция ще разработят съвместна позиция по проекта „Бургас-Александруполис” до края на годината, съобщи руският министър на енергетиката Сергей Шматко, цитиран от РИА Новости. „Договорихме се да бъде създадена работна група, която на първото си заседание ще обсъжда съвместната позиция на Москва и Атина по проекта „Бургас Александруполис”, каза Шматко.
Министърът отбеляза, че Русия се отнася с уважение към позицията на правителството на България, което иска възможно най-точно да бъдат оценени екологичните рискове на проекта. Трансбалканският петролопровод „Бургас-Александруполис” с мощност 35 милиона тона годишно с възможно разширение до 50 милиона тона трябва да преминава от българското пристанище Бургас до гръцкото Александруполис. Русия, България и Гърция подписаха още през 2007 година междуправителствено споразумение за строителството на петролопровода.
EN.bg припомня, че основното възражение на България по този руски проект, който трябва да мине през територията на България, е за негативно въздействие върху околната среда. Преработената екооценка за българския му участък бе внесена в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в началото на месеца. Тя бе поискана от оператора на бъдещото съоръжение “Трансболкан пайплайн“, защото екоминистерството имаше възражения срещу технологията за разтоварване на петролните танкери чрез буйове навътре в морето край Приморско. МОСВ поиска да му се предложи алтернатива с разтоварване на танкерите на пристанище, за да има по-голяма сигурност за околната среда. Министерството има един месец да излезе със становище по новата екооценка, след което тя трябва да се разгледа на Висш екологичен експертен съвет, в който влизат и представители на екоорганизации, за да се отхвърли или одобри инвестиционното намерение за нефтопровода.
В началото на септември руската компания “Транснефт“, която води руския консорциум, основен акционер в проекта, предложи и “модернизиран“ модел на финансиране, който трябва да се избистри. През лятото българският финансов министър Симеон Дянков съобщи, че Русия предлага да даде корпоративен заем на оператора, който да замени проектното финансиране на тръбата. Първоначалната проектна стойност на тръбопровода е 2 млрд. евро, които обаче за да се отпуснат от банки трябва да се осигури 50 на сто от необходимата суровина за запълване на капацитета на съоръжението. Годишно по нефтопровода се планира да минават 35 млн. т.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165