EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Необходими са нови акционери за „Бургас-Александруполис”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Необходими са нови акционери за „Бургас-Александруполис”

mail13:15 | 11.01.2010прегледи 705 коментарикоментари 0


Бъдещето на Бургас-Александруполис не зависи от личните жестове между Бойко Борисов и Путин. Това каза на пресконференция на тема: „Мястото на България върху новата Евразийска енергийна карта” Пламен Димитров - от Българско геополитическо дружество, цитиран от агенция „Фокус”. Според Димитров максимум половината от обема на Бургас-Александруполис може да се пълни от Русия, останалата част - от Казахстан. Именно увеличаването на добива от 2 големи находища в Казахстан ще спомогне за напълването на тръбата.
„Към 2014-2015 година може да има увеличаване на нефт в Черноморския регион и нужда от нови тръбопроводи”, каза Димитров.
Според него нужно е да се привлекат нови акционери към „Бургас-Александруполис”, като това трябва да са компании, които имат находища в Каспийския регион. Той припомни, че между петролопроводите „Самсун-Джейхан” и „Бургас-Александруполис” има съревнование. В Самсун-Джейхан освен турски фирми, влизат и италианската компания Eni и е нормално тя да насочи нефта към “Самсун”, а не към „Бургас-Александруполис”.
Димитров прогнозира, че скоро не се очаква диверсификация на доставките на природен газ към България, тъй като преди 2016 г. е малко вероятно да бъде изграден газопроводът „Набуко”.
Според експерта усилията трябва да бъдат насочени към бързото изграждане на газовите връзки България-Гърция и България-Румъния.
Експертът посочи още, че през 2009 година се наблюдава намаляване на потреблението на природен газ в Европа като кризисното ниво на потребление може да бъде достигнато към 2012 година. Главен потърпевш от ситуацията е руската компания „Газпром”, защото има и намаляване на доставките за газ за вътрешния руски пазар.
Проблем на „Газпром” е липсата на клиенти на газ, а не изчерпването на находищата, отбеляза още Димитров.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg