EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Започна изграждане на АЕЦ „Пакш“ 2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започна изграждане на АЕЦ „Пакш“ 2

mail13:35 | 28.06.2019прегледи 703 коментарикоментари 0


преди дни на площадката за изграждане на унгарската АЕЦ „Пакш“ 2 се проведе тържествена церемония, посветена на началото на изграждане на първите сгради на строително-монтажната база. Генерален проектант на централата е инженерното подразделение на руската корпорация „Росатом“ -  АСЕ. В рамките на дейностите ще бъдат построени повече от 80 обекта – административни сгради, монтажни цехове, складове и други. Те са необходими за осигуряване на бъдещото изграждане на двата енергоблока на централата.

„От гледна точка на дългосрочната конкурентоспособност на унгарската икономика е изключително важно нашите предприятия и населението да имат евтина унгарска електроенергия“, подчерта икономическият министър Янош Шули, като отбеляза, че АЕЦ произвеждат електроенергия в промишлени мащаби без отделяне на въглероден диоксид. Затова основата на климатичната политика на Унгария е дългосрочно съхраняване на атомните мощности, заедно с нарастване на дела на слънчевата енергия. Той напомни, че днес една трета от нуждите на страната от електроенергия се осигурява чрез закупуване на електроенергия, произведена от въглищни централи от съседни страни. Затова проектът за АЕЦ „Пакш“ 2 има ключово значение не само за постигане на целите по защита на климата, но и за намаляване на зависимостта от внос.

„Според последния доклад на Унгарската агенция по енергетика и регулиране на енергийната инфраструктура (МЕКН), Унгария заема второ място по ниска цена на електроенергия в ЕС след България. За да се запази тази достойна позиция е необходимо в дългосрочна перспектива да се поддържа делът на атомната енергия в енергийната кошница. Затова е много важно новите енергоблокове да бъдат построени“, каза Шули.

Заедно с началото на изграждането на сградите на строително-монтажната база в Пакш стартира подготовката за строителството на двата нови енергоблока. В АЕЦ „Пакш“ 2 ще бъдат построени енергоблокове от поколение „три плюс“, които ще работят в рамките на 60 години с възможност за удължаване на срока на експлоатация, като по този начин ще осигуряват на Унгария евтина електроенергия без отделяне на въглероден диоксид.

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg