EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Започна договоряне по МОД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започна договоряне по МОД

mail09:10 | 10.06.2014прегледи 1196 коментарикоментари 0


Представители на Българската стопанска камара /БСК/ ще участват в първата оперативна среща на социалните партньори по процедурата за договаряне на минималните осигурителни доходи /МОД/ по икономически дейности и квалификационни групи професии за 2015 г., съобщиха от организацията.
БСК ще препоръча на своите членове, които ще участват пряко в договарянето на браншово ниво, да настояват за "замразяване" на МОД, а в секторите, в които има сериозни икономически предизвикателства - дори за намаляване на минималните прагове.
Според БСК договарянето на МОД има негативно влияние върху заетостта, особено на нискоквалифицираните работници. Това се потвърждава в поредната препоръка на ЕК за Националната програма за реформи на България за 2014 година. От БСК считат също, че увеличението на МОД притиска правителството да увеличава минималната работна заплата, което също се отразява негативно на пазара на труда.
От БСК напомнят, че в последните години кризата е усложнила икономическата ситуация в страната, в резултат на което договарянето на МОД е довело до редица негативни ефекти, сред които закриване на работни места и намаляване на устойчивите работни места. Въведеният механизъм на МОД води до "затваряне" на ножицата в заплащането на нискоквалифицираните и квалифицираните служители, се посочва още в позицията на организацията. Оттам считат, че при договарянето на МОД следва
да се отчитат процесите на дефлация за 2013 г., продължаващи и през 2014 г., както и влошаване на показателите за производителността на труда, която изостава от ръста на работните заплати.


Тагове: договаряне, МОД
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886