EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започна гласуване за Национална ученическа харта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започна гласуване за Национална ученическа харта

mail14:10 | 08.03.2011прегледи 597 коментарикоментари 0


Днес започва електронното гласуване по идеите на български ученици за Национална ученическа харта, която е насочена към постигането на по-добро образование, заложено в Целите на ООН за хилядолетието за развитие. В рамките на проекта „От бедност към благоденствие”, финансиран от ЕС, над 30 училища в цялата страна вече написаха своите училищни харти, които включват идеи и предложения за инициативи, свързани с устойчивото развитие и Целите на хилядолетието.
Предложенията на близо 1000 български ученици са 280. За формулирането на идеите учениците бяха подпомогнати в дискусиите си от своите учители. През септември 2010 г. учители от близо 50 училища от над 20 града от страната бяха обучени на специални семинари по проекта как да преподават уроци от два образователни пакета: „Биоразнообразие и бедност” и „Изменение на климата и икономика” .
Идеите на българските ученици биха могли да бъдат реализирани на индивидуално, училищно, местно, национално и дори на европейско ниво. Ето част от тях:
•Да се въведе данъчно облагане за всички замърсяващи предприятия в цяла Европа
•Нека работим заедно - чрез между училищни партньорства да се създаде отговорно отношение един към друг и чувство на толерантност и взаимопомощ
•Разделно събиране на отпадъците и поддържане на двора на училището
•Лобиране пред местните власти за пречиствателна станция за отпадъчни води
•Бойкот на найлоновите торбички
•Право да участват във вземането на решения в училище
•Почистване на коритата на местните реки
•Уважение малцинствата в училище и зачитане на тяхната култура

„Приятно сме изненадани, че идеите на българските деца са много разнообразни. Някои от тях са доста задълбочени, като засягат всички осем Цели на ООН за Хилядолетието за развитие и най-вече свързаните с околната среда, достъпа до образование, проблемите на малцинствата, бедността, болестите и др.”, казва Камен Чипев, ръководител на проекта от българска страна. Той смята, че проектът показва нуждата от преподаването на подобни теми в българските училища: не само като отделни дисциплини, а вплетени в текущите уроци.
Десетте най-добри български ученически идеи, които ще влязат в Националната харта, ще бъдат определени чрез започващото днес електронно гласуване на сайта на проекта: http://bg.poverty2prosperity.eu/bg/. Крайният срок за гласуване е 8 април 2011 г.
Националната училищна харта ще бъде официално представен на ученическа конференция на 20 април в София.
Междувременно ученици от Великобритания и Унгария също работят по формулирането на свои национални харти, в които ще включат най-добрите си идеи. Асоцииран партньор по проекта е и една развиваща се страна - Гана, която даде възможност за другата гледна точка в учебните материали по проекта.
В проекта, който започна през януари 2009 и приключва в края на май т.г., си партнират пет организации от Великобритания, Унгария, България и Гана: Съвет за теренни проучвания – Великобритания, Център за образование за развитие Кумбрия – Великобритания, Фондация Боч – Унгария, Фондация ТАЙМ – България и Международен център за предприемачество и устойчиво развитие – Гана.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053