EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Започна 43-то НС, Ц. Цачева - председател

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започна 43-то НС, Ц. Цачева - председател

mail14:05 | 27.10.2014прегледи 1295 коментарикоментари 0


Започна първото заседание на 43-то Народно събрание. Представители на 8-те партии и коалиции, ще направят изявления. На заседанието ще бъдат избрани председател и заместник-председатели на 43-ят парламент. Гласувани ще бъдат решения за избиране на временни секретари на парламента и на Временна комисия по Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. След края на заседанието се предвижда обща снимка на официалния вход на парламента.
 Първата сесия откри най-възрастният народен представител Стефан Данаилов.

На първото заседание присъстват президентът Росен Плевнелиев, служебният премиер Георги Близнашки и неговият кабинет, патриарх Неофит, гости, дипломати.

В приветствието си към депутатите президентът Плевнелиев отбеляза че "стратегическата грешка ще бъде замитането на истината за КТБ. Наяве трябва да излезе целият "модел КТБ. Моделът трябва да бъде разграден, а не възпроизведен отново. Нашето място е в банковия съюз на ЕС, каза още той.

Имаме три варианта. Готов съм да поема отговорност и да изпълня и трите варианта. Ще поканя всички лидери на партии, за да вземем общо решение, кой вариант ще изберем. Това заяви председатялет на ПП на ГЕРБ Бойко Борисов в изказването си. Първият вариант е краткосрочен, избори две в едно с общинските през 2015 г. Вторият вариант избори две в едно, президентски и парламентарни през 2016 г. Третият вариант дългосрочен вариант, при който няма да се кандидатирам за президент през 2016 . "Казвам го от трибуната, за да не се спекулира повече с това", добави Борисов.

Лидерът на БСП Михаил Миков обяви, че БСП Лява България ще внася алтернативни проекти. Ще подкрепя проектите, с които партията е съгласна, и ще внася нови. "Ще работим за подобряването на качеството на независимите регулатори. Ще участваме в парламентарния контрол." допълни още Миков.

ДПС е готова за дълбок същински разговор с езика на фактите за системните проблеми и пороци на българската демокрация и няма да допуснем този разговор да бъде подменен. Това заяви от трибуната на Народното събрание лидерът на ДПС Лютви Местан.

В този парламент трябва да търсим компромиса, но този,който е полезен за реформите, а не фалшивия, какъвто познаваме, заяви Радан Кънев, съпредседател на Реформаторския блок. Трябва да съставим правителство според волята на българския народ. Избирателите се произнесоха за доста трудно дясно правителство, допълни още той.

Съпредседателят на РБ Меглена Кунева прочете декларация на блока, в която се отбеляза, че „РБ осъзнава, че България е в криза, затова призоваваме политическите сили да си дадат сметка, че правителство на малцинството би било третото правителство, което няма да изкара мандата си. Даваме кураж на ГЕРБ за съставяне на правителство. РБ няма да бъде пречка за съставяне на дясноцентристко правителство. РБ призовава търсенето на съгласие от наша страна да не ви подвежда. Категорична воля за председателство на ЕС като докажем, че можем да носим политическа отговорност. РБ ще работи за нова конституция”.

Представителят на Патриотичния фронт Валери Симеонов припомни основни моменти от предизборната програма на коалицията, без да споменава съставяне на кабинет или изготвяне на управленско споразумение. Патриотичения фронт ще търси съгласие и единодействие с всички български сили в 43-тото НС за отстраняване от властта на етническите партии.

Лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров призова за разпускане на ЕС в този му вид и създаване на нов европейски съюз, който да се изгради на основата на християнските ценности.

За председател на 43-тото Народно събрание бе избрана Цецка Цачева с 219 гласа "да", 12 против  и 1 въздържал се.

За зам. Председатели на парламента бяха избрани Димитър Главчев – ГЕРБ, Янаки Стоилов – БСП, Алиосман Имамов - ДПС, Иван Иванов – РБ, Красимир Каракачанов – ПФ, Явор Хайтов – ББЦ, Явор Нотев- Атака, Росица Янакиева - АБВ.

/обновявана


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 964