EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започват преговори за VII реактор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започват преговори за VII реактор

mail11:35 | 14.10.2020прегледи 717 коментарикоментари 0


Правителството разреши на Български Енергиен Холдинг (БЕХ) да започне преговори с компании от САЩ за изграждането на VII реактор на АЕЦ „Козлодуй”. Това каза енергийният министър Теменужда Петкова на брифинг в МС.

Държавата ще стартира проучване по отношение на възможността да стартираме изграждане на нова ядрена мощност.

За АЕЦ „Белене” Петкова каза, че процедурата е в ход, тя беше стартирана съгласно решение на Народното събрание и правителството изпълнява това решение. Има забавяне по отношение на отделните етапи от процедурата, кризата с COVID-19 наложи тотална реорганизация на целия процес по процедурата.

Ето какво пише в решението на Министерски съвет от днес:

Министърът на енергетиката ще предприеме подготвителни действия и проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на одобрената със Заповед № АА-04-3 от 21 февруари 2020 г. на председателя на Агенцията за ядрено регулиране площадка № 2 в АЕЦ „Козлодуй". Това реши Министерският съвет на днешното си заседание. 

С решението се възлага на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия и да разреши на „Български енергиен холдинг" ЕАД да влезе в преговори с компании от Съединените американски щати, развиващи нови ядрени технологии за граждански цели, включително малки модулни реактори, с цел проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка № 2 в АЕЦ „Козлодуй". Енергийният министър следва в срок до 31.01.2021 г. да информира Министерския съвет за предприетите действия и за резултатите от преговорите.

Ядрената енергия е доказан беземисионен ресурс и е ключов елемент в структурата на енергийния баланс на страната за гарантиране на сигурни и надеждни енергийни доставки, както и за ефективна борба с климатичните промени. Продължаване на експлоатацията на наличните мощности от Република България, както и реализирането на нови ядрени мощности ще е от стратегическо значение за запазване на енергийната сигурност на страната, редуциране на емисиите от парникови газове и намаляване на зависимостта от внос на енергийни ресурси по разходоефективен и конкурентоспособен начин, в контекста на целта на ЕС за климатична неутралност до 2050 г. и приоритетите на Европейската зелена сделка.

 


Тагове: БЕХ, АЕЦ, реактор, САЩ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150