EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Започват инфраструктурни проекти в общини

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започват инфраструктурни проекти в общини

mail15:12 | 02.11.2022прегледи 1039 коментарикоментари 0


МРРБ обяви, че започва да подписва договорите с общините по проекти, свързани с ВиК инфраструктурата, ремонта на пътища и улици, в сградата на ведомството всеки днес идват кметове на общини, или упълномощени от тях лица, заедно с главните счетоводители и експерти. Това съобщиха от ведомството, като отчетоха, че вече 173 са споразуменията за трансфер на средства за изпълнение на инвестиционни проекти в общините, подписани от началото на седмицата между Министерството и общинските администрации. 113 от тях са за изпълнение на проекти за ремонт на общински пътища и улична мрежа в населените места, а 60 - за подобряване на ВиК инфраструктурата.

Представителите на местната власт са доволни, че най-накрая договорите са факт и ще започнат изпълнението на проекти, които са жизненоважни за развитието на общините, посочват от ведомството. 

Споразуменията се сключват съгласно Решение на Министерския съвет № 711/2022 г., с което бе одобрен Списък на инвестиционни проекти на общините по приоритети и направления/обекти за целево финансиране. Общата им стойност е малко над 406 млн. лв. Те ще се инвестират в общо 234 обекта в различни общини. 105 от обектите, на стойност 126,5 млн. лв., са за ВиК инфраструктура. 94 на стойност почти 234 млн. лв. са за ремонт на общински пътища, а 35 обекта на стойност 46 млн. лв. са за улична мрежа.

Одобрените обекти бяха предложени от Националното сдружение на общините в Република България след посочването им от съответната общинска администрация като най-приоритетни. За всяка община е включен по един обект, посочен като най-важен от местната администрация. По изключение, заради бедствената ситуация, се предоставят средства за два проекта в община Карлово. 

МРРБ ще финансира 50 на сто от стойността на обектите, като средствата ще бъдат предоставени на общините на две равни части - първото плащане ще е до 10 работни дни след подписване на споразумение, а второто - през месец декември 2022 г.

Подписването на договорите продължава.

През втората половина на октомври от МРРБ обявиха, че с 406 374 769 лв. от бюджета на Министерството за тази година ще бъдат финансирани инфраструктурните проекти на общините.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg