EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започват заседания на гражданските съвети

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започват заседания на гражданските съвети

mail17:09 | 09.09.2021прегледи 1787 коментарикоментари 0


Конференцията за бъдещето на Европа поставя гражданите в центъра на дискусията за това как трябва да се промени ЕС, за да отговори на бъдещите предизвикателства. Гражданските съвети ще имат важна роля ‒ те ще обсъждат идеите, които се издигат на срещи в цяла Европа, и предложенията, публикувани на онлайн платформата на Конференцията. На база на тези идеи гражданските съвети ще формулират препоръки, които ще бъдат представени за разискване от институциите на ЕС и други организации.

Кой участва в гражданските съвети?

Сформирани са четири граждански съвета (панела), всеки от които включва 200 граждани. Членовете на тези групи са избрани на случаен принцип, но по начин, който отразява разнообразието на ЕС ‒ например, във всеки панел ще има равен брой мъже и жени, а европейците, живеещи в градски и селски райони, ще бъдат представени пропорционално. Младите хора на възраст от 16 до 25 години ще бъдат една трета от всички членове.

Какво ще бъде обсъждано?

Всеки един от гражданските съвети ще се занимава с конкретни теми, по които европейците са поканени да предложат идеи

Панел 1 - По-силна икономика, социална справедливост, работни места / образование, култура, младеж, спорт / цифрова трансформация
  • Панел 2 - Европейска демокрация / ценности и права, върховенство на закона, сигурност
  • Панел 3 - Изменения на климата, околна среда / здравеопазване
  • Панел 4 - Мястото на ЕС в света / миграция

Членовете на съветите имат възможност да предлагат и допълнителни теми. Независими експерти ще участват в срещите, за да предоставят информация по дискутираните въпроси.

Кога ще заседават гражданските съвети?

Всеки един от четирите съвета ще заседава три пъти. Първите сесии ще се проведат в рамките на четири уикенда между 17 септември и 17 октомври в сградата на Европейския парламент в Страсбург.

Вторите сесии ще се проведат онлайн през ноември, а третите сесии са планирани през декември и януари в различни градове от ЕС, ако позволява здравната ситуация.

График на заседанията на гражданските съвети

Панел

Теми

Първо заседание

Второ заседание

Трето заседание

1

По-силна икономика, социална справедливост, работни места / образование, култура, младеж, спорт / цифрова трансформация

17-19 септември

5-7 ноември

3-5 декември

(Дъблин, Ирландия)

2

Европейска демокрация / ценности и права, върховенство на закона, сигурност

24-26 септември

12-14 ноември

10-12 декември

(Флоренция, Италия)

3

Изменения на климата, околна среда / здравеопазване

1-3 октомври

19-21 ноември

7-9 януари

(Варшава, Полша)

4

Мястото на ЕС в света / миграция

15-17 октомври

26-28 ноември

14-16 януари

(Маастрихт, Нидерландия)

Какво се очаква от гражданските съвети?

Гражданските съвети ще формулират препоръки, които ще бъдат разисквани на пленарните заседания на Конференцията, които събират граждани, представители на европейските институции, на националните парламенти и на други организации. Двадесет представители на всеки от панелите ще участват в пленарните заседания на Конференцията и ще представят заключенията, до които са стигнали в разискванията си.

Препоръките на гражданските съвети ще послужат за основа на окончателния доклад на Конференцията, който ще бъде подготвен през пролетта на 2022 г. от изпълнителния съвет на Конференцията. Изпълнителният съвет включва представители на Европейския парламент, Съвета и Комисията (институциите, които трябва да реализират на практика заключенията на Конференцията), както и наблюдатели от други организации. Докладът ще бъде изготвен в тясно сътрудничество с пленарния състав на Конференцията и ще трябва да получи одобрение от него.

Как можете да следите работата на гражданските съвети?

Заседанията на гражданските съвети, в които участват всички членове, ще бъдат излъчвани онлайн. Повече информация за работата на панелите ще можете да намерите на онлайн платформата на Конференцията.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg