EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Започва форумът в Давос

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започва форумът в Давос

mail10:06 | 22.01.2019прегледи 859 коментарикоментари 0


Световни политически и бизнес лидери се събират в швейцарския град Давос тази седмица, за да обсъдят каква политика да следват на фона на опасенията, породени от забавения икономически растеж, търговските войни и Брекзит, предаде Ройтерс.

Световният икономически форум ще продължи до 25 януари. Въпреки че предварително обявената основна тема е глобализацията в периода на четвъртата индустриална революция, организаторите отделят не по-малко внимание на признаците за задаваща се световна криза. Те определят като основен риск за световната общност през 2019 година растящото напрежение в геополитиката и икономиката.

Очаква се в работата на форума да вземат участие общо над 3000 души, включително представители на правителствата на над 100 страни и ръководители на хиляди компании от "най-високо равнище" , отбелязват организаторите, цитирани от ТАСС. 

Много политически лидери, включително президентите на САЩ и Франция - Доналд Тръмп и Еманюел Макрон, както и премиера на Великобритания Тереза Мей се отказаха да пътуват за Давос. Президентът на Русия Владимир Путин също няма да присъства на форума, но руските лидери не всяка година пътуват за швейцарския град, отбелязва ТАСС.

В Давос се очаква да пристигнат канцлерът на Германия Ангела Меркел и премиерите на Израел, Япония и Италия - Бенямин Нетаняху, Шиндзо Абе и Джузепе Конте. Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро ще изнесе реч, а със специално послание към участниците във форума ще се обърне вицепрезидентът на Китай Ван Цишан.

Доналд Тръмп, който бе звездата на миналогодишното издание при едно от редките появявания на действащ американски президент на форума, отказа участие тази година заради частичното блокиране на работата на федералното правителство, предаде Ройтерс.

В края на миналата седмица Белият дом оповести, че Тръмп е анулирал и пътуването на американската делегация, начело на която според високопоставени източници трябваше да са министърът на икономиката Стивън Мнучин и държавният секретар Майк Помпейо.

Форумът в Давос е годишна среща на представители на световния политически и бизнес елит. От 80-те години на миналия век мероприятието има статута на едно от главните международни събития на годината. Освен политици и бизнесмени в дискусиите участват представители на обществени организации, научните среди, културни деятели и ръководители на медии. 

За бизнес лидерите стойността на Давос е не толкова в общите заседания, колкото във възможностите за контакти и споразумения встрани от основната програма, коментира Ройтерс.

"Това е най-доброто място за обмен на идеи, създаване на връзки и пропагандиране на марката", посочва Чън Линчевски, главен изпълнителен директор на Прикъгнайз (Precognize), софтуерна стартъп компания с централа в Израел. 

"Това е едно от онези места, където за няколко дни срещаш хора, които трудно ще срещнеш иначе", заявява Линчевски, който е платил 50 000 швейцарски франка (50 495 долара), за да присъства на събитието. /БТА


Тагове: Давос, форум
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg