EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Започва световното по футбол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започва световното по футбол

mail12:39 | 14.06.2018прегледи 1918 коментарикоментари 0


С официална церемония на стадион "Лужники" в Москва днес започва двадесет и първото Световно първенство по футбол. На церемонията ще присъстват руският президент Владимир Путин и около двадесет държавни и правителствени ръководители.

Официалната церемония започва в 17.30 часа, а половин час по-късно е и първият мач между домакина Русия и отбора на Саудитска Арабия.

Зрителите на стадиона ще чуят дуета на британската поп звезда Роби Уилямс и руската солистка на Виенската опера Аида Гарифулина.

"Очевидно тя има ангелски глас и за мен е чест да пея с нея", сподели Роби Уилямс.

"Той е много сърдечен, отворен и приятелски настроен човек. Много го харесвам", каза на свой ред Аида Гарифулина.

Официалният химн на световното първенство "Live In Up" ще прозвучи в изпълнение от актьора Уил Смит, американския музикант от пуерториканско-доминикански произход Ники Джем и родената в Косово певица Ера Истрефи. В церемонията ще участва и легендарният бразилски футболист и двукратен световен шампион Роналдо.

Срещите ще се играят на 12 стадиона в 11 руски града, като финалът е на 15 юли на 81-хилядния московски стадион „Лужники“.

Междувременно стана ясно, че за пръв път три държави ще бъдат домакини на Световно първенство по футбол.

САЩ, Канада и Мексико бяха избрани за домакини на световното първенство през 2026 година. Общата кандидатура на трите държави беше предпочетена пред тази на Мароко.

След проведено гласуване по време на конгреса на ФИФА в Москва държавите от Северна Америка спечелиха 134 гласа срещу само 65 за африканската страна, съобщи ТАСС.

През 2026 година световният шампионат ще бъде с разширен формат и ще има 48 участници, а не 32. За първи път три страни ще приемат най-големия футболен форум на планетата.

САЩ беше домакин на Мондиал 94, докато Мексико организира световните първенства през 1970 и 1986 година, след като първоначално турнирът е присъден на Колумбия, която по икономически причини не можа да го организира. Съединените щати ще се присъединят към Франция, Германия, Бразилия и Италия, които са били домакини на Мондиал два пъти.

Очаква се печалбата на шампионата на планетата през 2026 година да бъде около 11 милиарда долара.

В деня на официалното откриване на Световното първенство по футбол – Русия 2018, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски пусна в употреба тематично пощенско-филателно издание.

Една от първите марки на тема „Футбол“ е издадена в България още през 1931 г. в серията „Първа Балканиада”, каза по време на церемонията заместник-министърът. Той припомни, че през 1962 г., е отпечатана марка за световното първенство в Чили, когато е и първото българско участие на световните финали. По думите на Димитър Геновски, за българските колекционери най-ценни са марките и блоковете за онези световни първенства, където нашият национален отбор присъства на финалите. Такъв пример е филателният блок „България с бронзови медали” за представянето ни на световното първенство в САЩ през лятото на 1994 г.

Изданието на тема „Световно първенство по футбол – Русия 2018” представлява серия от две пощенски марки с номинални стойности 1,00 лв. и 2,00 лв. Художник е проф. Пламен Вълчев.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg