EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започва разширение на Терминал 2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започва разширение на Терминал 2

mail11:00 | 12.02.2013прегледи 765 коментарикоментари 0


Близо 2 млн. лв. ще бъдат инвестирани за разширението на летище София. Това каза транспортният министър Ивайло Московски при стартирането на строителните дейности на пътническата галерия на Терминал 2 днес.
През последните години големите летища в България се развиват с много добри темпове, открита беше новата контролна кула на столичния аеропорт и реновираната писта на летище Варна, след няколко месеца предстои да бъдат открити и новите терминали на летищата Варна и Бургас. Пример за развитието на сектора е и намерението на компания от ранга на Луфтханза Техник да съсредоточи голяма част от дейността си за Европа в България.
Какво предвижда разширението и реконструкцията на Терминал 2 на летище София? Строителството е свързано с удължаването на пътническата галерия в северна посока и обособяването на 4 изхода, като ще се запази архитектурният образ на терминала и ще се обърне особено внимание на движението на трудно подвижни хора.
„Причината за разширението на галерията е непрекъснатото увеличаване на броя на пътниците и необходимостта от тяхното по-качествено и по-бързо обслужване”, заяви Московски.
Новото разширение ще може да поеме още 200 хиляди пътници. Избраният чрез обществена поръчка строител е АТ „Инженеринг 2000”.
На приземния етаж площта за реконструкция е 155 м2, като се усвоява покритото пространство, понастоящем използвано за паркиране на служебни автомобили и се обособяват 4 изхода – 3 за заминаващи пътници и един за получаване на багаж.
На другото ниво се реконструира и удължава най-северната част на галерията със 193 м2, като се демонтира част от съществуващата окачена фасада, изгражда се нова стоманобетонова плоча, обособяват се на подходящи места допълнителни вертикални връзки – стълби и асансьори за всички пътници, като особено внимание е обърнато на движението на трудно подвижни пътници. Галерията е комбинация от места за сядане и движение, хранене, кафе – барове в комбинация със зони за изчакване, намиращи се в близост до изходите към пътническите ръкави и към автобусите за далечни стоянки с прилежащите площи за изчакване и фоайета.
Всички плъзгащи врати ще са с възможност за ръчно отваряне, застопоряване и с резервирано захранване от акумулатор. Системите за видеонаблюдение, полетна информация, озвучаване, контрол на достъпа, мониторинг и сградна автоматизация са проектирани като разширение на съществуващите досега системи.

Дни преди присъединяването на България към ЕС бе открит новият Терминал 2 на летище София. Това стана на 27 декември 2006 година. Сградата, построена от австрийската компания Щрабаг, е изградена върху площ от 56 500 кв.м., с допълнителна галерия дълга 200 м. Пропускателната способност на новия терминал е 2500 пътници в час пик. Оборудването на Tерминал 2 включва: 34 гишета за регистрация, седем пътнически ръкави, четири автобусни изходи, четири багажни ленти, многоетажен паркинг с 800 места. Терминалът разполага с търговски зони на обща площ от 4000 m², предлагащи на пътуващите разнообразни услуги – ресторанти, кафе-барове, магазини, туристически услуги и услуги за наемане на автомобили, банки и бюра за обмяна на валута. Годишният капацитет на Tерминал 2 е 2.6 милиона пътници.


Тагове: Терминал, София
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg