EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започва първият сондаж на блок "Хан Аспарух"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започва първият сондаж на блок "Хан Аспарух"

mail12:15 | 19.04.2016прегледи 1779 коментарикоментари 0


Корабът Noble Globetrotter II, който ще извърши първия проучвателен сондаж в блок "Хан Аспарух" в дълбоко Черно море, вече акостира  в Бургаския залив. Днес той бе представен официално. Сондажите за нефт и газ в блок „Хан Аспарух“ ще се извършват от „Тотал Е&П България“, спечелило правото да проучва тази част от Черно море в консорциум с OMV и Repsol. Очакванията са находището в блок „Хан Аспарух“ да донесе на България милиарди. Предварителните разчети показват, че там има залежи на 100 млрд.кубичен газ. Официален гост на събитието бяха премиерът Борисов, министърите на енергетиката Теменужка Петкова, на околната среда и водите Ивелина Василева, вицепремиерът Антон Дончев, депутати, представители на местната власт и на бизнеса.

Убеден съм, че това ще бъде уникално за България и следващите поколения ще го оценят, каза Бойко Борисов по време на представянето на кораба. „Ако до преди няколко години някой си мислеше, че ще стигнем до тук, може би сме били много малко оптимисти. Много отдавна България е можела да добива свой природен газ, свой нефт, вместо да плаща от 4 до 6 млрд. долара на година. Това е било най-трудното и невъзможно решение. Следващите поколения на България ще бъдат други. По 5-6 млрд. долара годишно да не даваме, а да ги разпределяме за социални дейности и отделно да продаваме газ. Убеден съм, че това ще бъде уникално за България и следващите поколения ще го оценят”, каза още премиерът.

Първият сондаж, който ще започне другата седмица, ще продължи четири месеца и ще търси нефт и газ в блока "Хан Аспарух". Дълбочината на водата, където ще бъде сондажът, е около 2 хиляди метра, след което е скала, в която ще се дълбае до 4 хиляди метра надолу. Тотал вече направи сеизмични проучвания на терена и го картографира. В блока "Хан Аспарух", който е с площ от 14 220 квадратни километра, ще бъдат направени два сондажа. Очаква се вторият да бъде реализиран през първото тримесечие на 2017 година. Продължителността на първият сондаж ще е между 5 и 7 месеца, а необходимата инвестиция е между 700 000 и един милион евро на ден. Според Тотал оценка на запасите ще се прави едва след приключването на работата със сондажите. Обикновено между проучванията и реалния добив на откритите залежи минават около 10 години.
Сондажите в Черно море ще бъдат направени с методи, щадящи околната среда, като след разбиването на подводните скали, отломките ще се изнасят на брега, където ще се ползват за производство на бетон.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg