EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Започва продажбата на новите винетки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започва продажбата на новите винетки

mail12:10 | 15.12.2014прегледи 2562 коментарикоментари 0


От днес започва продажбата на винетките за 2015 г. и до началото на коледните празници в разпространителските пунктове ще има около 2,8 млн. винетки от различните видове и за различните категории превозни средства. От тях над 1 млн. бр. са годишните стикери за леки автомобили, по инфолмация на АПИ.

От 15 декември 2014 година, на 2045 гишета в офисите на „Български пощи” ЕАД в цялата страна, също стартира продажбата на винетни стикери за 2015 година. Желаещите да се снабдят с винетни стикери по време на коледните и новогодишните празници, ще могат да го сторят в дежурните пощенски станции, съобщават „Български пощи” ЕАД.

За шеста поредна година цената на винетките за леките автомобили остава непроменена. Годишната е 67 лв., месечната - 25 лв., а седмичната - 10 лв. Без промяна са и цените на стикерите за моторните превозни средства от категория 1 и 2, в която влизат тежкотоварните камиони и автобусите, съобщи министър Лиляна Павлова. В категория 3 са леките автомобили.

Цените на винетките през 2015 г. са:

zoom_sss

До края на декември ще върви паралелна продажба на винетни стикери за 2014 г. и 2015 г. Това означава, че ако потребител си закупи седмична или месечна винетка за 2014 г. например на 31 декември тя ще бъде валидизирана от дата 31 декември и ще бъде валидна един календарен месец, ако е месечна и съответно следващите седем дни, ако е седмична. Годишните винетки за 2014 г. за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2015 г., обясни инж. Лазаров.

Както всяка година, така и тази е променено графичното оформление на винетните стикери. Променени са както цветовете, така и техните защити. Целта е по-високата защита, с което се намалява възможността за фалшификация. На стикерите са вградени две холограми. Първата е с т. нар. първо ниво на защита за визуално разпознаване. Тя е обемна и с постоянни цветове. Вижда се изпъкнала цифра „5“. Втората холограма е деметализирана и за различните видове винетки е различна и съдържа допълнителни защити. Тя е за експертна оценка.

От началото на годината до края на ноември са продадени близо 6 млн. винетки. Начислените приходи са близо 217,5 млн. лв. Постъпленията нарастват с около 1,8 млн. лв. спрямо същия период на миналата година. Ръст от около 4% има в продажбите на годишните винетки за автомобили. Нарастнали са и продажбите при месечните и седмични стикери за товарни автомобили и автобуси. На хората с увреждания са предоставени близо 176 хил. безплатни годишни винетки. Те са за близо 12 млн. лв. и са за сметка на бюджета на АПИ.

Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите да закупуват винетки само от официално определените за това места. Това са големите бензиностанции и търговски вериги, офисите на „Български пощи“, областните пътни управления и ГКПП. Винетки се продават в над 3300 разпространителски пункта. Пълният списък на дистрибуторската мрежа е публикуван на интернет страницата на АПИ – www.api.bg.

 


Тагове: винетки, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905