EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започва пилотната фаза на дигиталната рубла

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започва пилотната фаза на дигиталната рубла

mail11:40 | 17.08.2023прегледи 557 коментарикоментари 0


Русия започва пилотната фаза на използването на дигиталната рубла от потребители след продължителен тестов етап с банките. Това съобщи Руската централна банка (РЦБ) миналата седмица на фона на усилията на Москва да разшири обхвата на трансграничните си плащания, предаде Ройтерс. 

Подобно на много други страни Русия разработва т. нар. дигитална валута на централната банка (CBDC) през последните няколко години с надежда да модернизира финансовата си система и да предложи конкурентна алтернатива на криптовалути като биткойна. 

Вече 11 държави, сред които някои от района на Карибите и Нигерия, имат подобна валута, сочи проучване на американския мозъчен тръст Атлантически съвет. Много други, включително Китай, провеждат широкомащабно тестване. 

Пилотната фаза ще включва откриване на дигитални портфейли, покупки с дигитални рубли и трансфери между близо 600 клиенти и 30 компании от 11 града. 

Проектът в крайна сметка би трябвало да даде възможност на Русия да развива трансгранични плащания с други страни, въвели дигитални валути, каза по-рано първият заместник-гуверньор на РЦБ Олга Скоробогатова. 

Москва изпитва остра нужда да развие платежната си инфраструктура, след като западните санкции, наложени в отговор на инвазията в Украйна, блокираха достъпа на Русия до големи части от световната финансова система. 

Планира се дигиталната рубла да бъде въведена за широко използване през 2025 г. Догодина РЦБ ще разшири списъка на участниците в тестовете с още 19 банки, които показват готовност да се присъединя към проекта, посочва Скоробогатова. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg