EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започва метрото за летище "София"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започва метрото за летище "София"

mail17:30 | 21.11.2012прегледи 1257 коментарикоментари 0


Днес на бул. "Кръстьо Пастухов", в ж.к "Дружба 1” (при езерото) стартират строителните дейности по проекта за разширение на метрото в отсечката от бул. Цариградско шосе до летище София.
Над 136 млн. лв. се инвестират с помощта на ОП „Транспорт” за строежа на метрото от бул. Цариградско шосе до летище София. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на церемонията. „Проектът ще допринесе за развитието на летище София, като спомогне за превръщането му в интермодален център”, каза Московски. „Сигурен съм, че всичко, което правим, в средносрочен план, ще превърне аерогара София в по-атрактивно и конкурентоспособно европейско летище”, допълни той. По думите му в началото на 2015 г. трябва да бъде завършена отсечката, която стартира днес и тази, която ще свързва ж.к. Младост 1 с Бизнес парка в ж.к. Младост 4.

„През последните 3 години успяхме да построим цялото трасе от кв. Обеля до кв. Лозенец, разширихме първия метродиаметър и закупихме 18 нови метровлака. Това е и причината да получим подкрепа от Европейската комисия за строителството на тези отсечки”, допълни Ивайло Московски. По думите му столичното метро е сред примерите, които дава Брюксел за успешно изпълнен европейски проект.

Проектът за разширение на метрото в София се съфинансира със средства от Оперативна програма „Транспорт”. Отсечката от бул. Цариградско шосе до летище София е с обща дължина 5 км. и обхваща 4 нови метростанции. Разделена е на три позиции, като общата сума на договорите с изпълнителите е на стойност 136 075 630 лв.

Участъкът от „Цариградско шосе” до летището е разделен на три отсечки.
Първата е от Интер експо център до зоната зад „Кауфланд” между булевардите „Д. Списаревски” и „Цв. Лазаров. ”Отсечката е дълга 1046 метра, от които около 200 метра са надземни. Трасето ще се строи от обединението „Станилов – Метропроект”.
Вторият лот е до ул. „Поручик Неделчо Бончев”. Той е дълъг 1825 метра и има една метростанция - при бул. „Искърско шосе” близо до езерото в „Дружба 1”. Участъкът ще се строи от обединение „Метро Дружба”, в което участва „Трейс Груп холд”.
Третата отсечка е от „Поручик Неделчо Бончев” до летището. Ще се правят две станции – при производствена база „Искър” и на аеропорта. Строителят е обединението „Метро Сифер”, в което участва пловдивската фирма „Сиенит”.
Срокът на строежа на трите отсечки е 28 месеца, което означава, че подземната железница ще стигне летището най-късно до началото на 2015 г. Очаква се станцията на метрото на столичния аерпорт да се намира при терминал 2.


Тагове: метро, отсечка
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg