EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започва квотно разселване на бежанци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започва квотно разселване на бежанци

mail06:22 | 10.10.2015прегледи 1062 коментарикоментари 0


Започва квотното разселване на мигранти в страните от Европейския съюз. Първите, обхванати от схемата, ще бъдат 16 еритрейци, които ще бъдат прехвърлени от Италия в Швеция, по информация на БНР. Обща декларация, която подкрепя държавите извън Европейския съюз, приели най-голям брой бежанци от Близкия изток - Турция, Йордания и Ливан, както и транзитните страни, беше приета на Конференцията на високо равнище, която се проведе в Люксембург и приключи късно снощи, съобщи правителствената информационна служба. От българска страна в заседанието участваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на външните работи Даниел Митов.

Важен акцент в декларацията е положителният пример, който дават България, Гърция и Турция с подписването през м. май т. г. на междуправителствено споразумение за създаването на тристранен център за полицейско сътрудничество на ГКПП Капитан Андреево. Такива примери спомагат за укрепване на ефективното управление на границите и ще бъдат поощрявани, пише още в декларацията.

Междувременно ЕС се ангажира да помага на балканските страни и съседите на Сирия, които са засегнати от бежанския поток към Европа, като същевременно поиска сътрудничеството им за споделяне на бремето от мигрантската криза, предаде Франс прес.

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини апелира да се намерят "общи отговори и общи решения на едно общо предизвикателство". Тя отправи призива си на конференцията на ЕС в Люксембург с участието на страните от Западните Балкани, Турция, Ливан и Йордания.

В заключителната декларация ЕС обещава по-голяма финансова помощ, но и иска да се отворят нови регистрационни центрове, да има ефикасен граничен контрол и да се води борба с организирания трафик на хора.

 По данни на ООН от началото на годината по "Балканския път" в Европа са пристигнали 428 000 души. Очаква се Съветът за сигурност на ООН да гласува дали да одобри европейската морска операция, чиято цел е да бъдат прехващани кораби и арестувани трафиканти на хора в международните води между Италия и Либия.

Снимки: ©BELGA/dpa/Italian Navy, МС


Тагове: ЕС, бежанци, квоти
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg