EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Започва изолацията на Катар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започва изолацията на Катар

mail13:55 | 05.06.2017прегледи 1802 коментарикоментари 0


EconomyNews.bg

обновявана/ Както е известно Саудитска Арабия прекрати дипломатическите си отношения с Катар. Всякакви контакти по суша, море и въздух се преустановяват. Властите в Рияд обясниха, че този ход е бил необходим за защита на кралството от това, което те описват като тероризъм и екстремизъм.
Решението на Саудитска Арабия беше последвано от Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет, които също прекратиха отношения с Катар.
Държавната информационна агенция на Саудитска Арабия, цитирайки официален източник, съобщи, че кралството е решило да прекъсне дипломатическите и консулските отношения с Катар „изхождайки от суверенното си право, гарантирано от международното право“.
Бахрейн, която е близък съюзник на Саудитска Арабия също заяви, че прекратява дипломатическите си отношения с Катар, обвинявайки страната, че подкрепя тероризма и че се меси във вътрешните ѝ работи. Аргументът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) за скъсването на дипломацията с Доха е отново, че властите там подкрепят тероризма, както и че подкопават регионалната стабилност.

Оглавяваната от Саудитска Арабия международна коалиция, която се бори срещу бунтовниците в Йемен, обяви, че слага край на членството на Катар, съобщава AFP. От коалицията обясниха, че изключването на Катар от коалицията в Йемен е заради практики на страната „които укрепват тероризма, както и (заради - б.пр.) подкрепата ѝ към (терористични) организации в Йемен, включително „Ал Кайда“ и „Ислямска държава“ (…)“.

В понеделник „Катар Еъруейз“ преустанови изпълнението на полети до Саудитска Арабия, след като националният превозвач на Рияд наложи аналогична мярка, предава AFP. От вторник в Катар няма да кацат самолети и на авиокомпаниите „Етихад Еъруейз“, „Емиратс“ и „Флай Дубай“.
Втората най-голяма авиокомпания на Обединените арабски емирства, „Етихад Еъруейз“, преустанови изпълнението на полети до Катар.
Полетите ще бъдат спрени от вторник, след като ОАР, Саудитска Арабия и Бахрейн също обявиха, че в рамките на 24 часа ще преустановят всички въздушни, сухопътни и морски връзки с Катар.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че не очаква решението на Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн да скъсат отношенията си с Катар да се отрази сериозно на борбата с "Ислямска държава", предаде Ройтерс.
Не очаквам това да има някакво сериозно значение за общата ни борба с тероризма в регионален и глобален план, каза Тилърсън пред репортери в Сидни след среща там между министрите на външните работи и отбраната на Австралия и САЩ.
Тилърсън призова страните, членуващи в Съвета за сътрудничество в Залива, да изгладят различията си. Координираното прекъсване на дипломатическите отношенията е драстична ескалация на споровете около подкрепата на Катар за "Мюсюлмански братя", най-старото ислямистко движение в света. Освен това Доха е обвинявана, че подкрепя дневния ред на Иран, главния съперник на тези арабски държави в региона, отбелязва Ройтерс.

Катар смята за неоправдано решението на четири арабски страни да скъсат дипломатическите си отношения с емирството, заяви външното министерство в Доха, предаде ТАСС.
Доха изразява "съжаление" за решението на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет за скъсване на отношенията. Катар "смята тази мярка за неоправдана, базирана на голословни твърдения", се казва в изявление на външнополитическото ведомство.
"Тези мерки няма да се отразят на живота на обикновените хора и на постоянно пребиваващите в емирството" лица, уверява министерството.

По-късно Бахрейн, Йемен, Либия и Малдивите също обявиха, че преустановяват дипломатическите си отношения с Катар, обричайки на изолация Доха.

В понеделник Турция призова за диалог и изрази готовност да помогне разрешаването на дипломатическия скандал между Катар и арабските нации, които обвиниха Доха в подкрепа на тероризма, предава AFP. "Това е развитие, което наистина наскърби всички нас", заяви пред репортери турският външен министър Мевлют Чавушоглу. "Може да има проблеми между страните, но диалогът трябва да надделее при всички обстоятелства", подчерта министърът, добавяйки, че Анкара е готова да направи всичко възможно, за да спомогне за разрешаването на спора.

Коментар:

Предисторията на противопоставянето не е нова, на неотдавнашната среща в Рияд са изнесени данни, че Катар подпомага екстремистки организации. Това отбеляза в ефира на "Хоризонт" журналистът Мохамед Халаф в коментар по повод скъсването на дипломатическите отношения с Катар, което обявиха коалиция арабски държави, сред които са Саудитска Арабия и Египет. Обвинения и доказателства има от различните служби в САЩ и от други западноевропейски служби, че Катар финансира и въоръжава, помага логистично и т.н. - на различни организации - екстремистки, терористични организации като "Мюсюлмански братя", "Хамас", "Нусра" и ДАЕШ. И между другото, между тези държави от Залива и Египет имаше доста обвинения срещу Катар.

Според Халаф този дипломатически ход е мотивиран и от неизпълнените обещания на Катар, че ще спре подкрепата за радикални ислямистки организации, повечето от които подкопават вътрешния ред и държавността и в арабските страни, и заради връзките с Иран - главният враг на сунитските държави: 

Според мен всички тези мерки, които са взети снощи от тези четири държави, целят поставянето на Катар "на тясно", за да се откаже Катар, този път сериозно, от подкрепата си за тези организации. В същото време мисля, че най-важното е, че те обвиняват Катар не само в подкрепа на тези организации, те обвиняват Катар, че поддържа връзки с Иран, който е основният враг на сунитските държави в Залива.  Халаф изтъкна, че САЩ също нямат интерес да тласкат Катар към близост с Иран, стараят се да изолират Иран и да се избегне допълнителна дестабилизация на региона. Иран е дестабилизаращ фактор, който силно безпокои и Израел, подчерта журналистът.

Основният фондов индекс на Катар спадна с 8 процента още в началото на днешната търговия. С най-големи загуби сред компаниите, включени в индекса на „сините чипове", са акциите на Vodafone Qatar - една от най-търгуваните eмисии на борсата, които спаднаха с 10 процента, което представлява търговският лимит на емисията за деня. Книжата на Qatar National Bank, най-голямата банка в страната, се обезцениха с 6,4 процента. Много може да пострада и авиокомпанията Qatar Airways, тъй като заради затваряне на въздушно пространство около Катар, не можа да осъществи полети до най-скъпата страна в света.

Според агенция „Ройтерс", Катар може да преживее тази политическа криза, тъй като страната притежава фонд за подпомагане на националното благосъстояние, който има капитал от 335 млрд. долара, а търговското салдо на страната е положително и е достигнало 2,7 млрд. долара. Освен това Катар притежава едни от най-големите пристанища в региона, които ще помогнат на страната да продължи износа си с втечнен природен газ, след като Саудитска Арабия затвори сухопътната граница с Катар.

Справка

Основа на икономиката на Катар представлява добивът и преработката на нефт и природен газ. Нефтените запаси се оценяват на около 16, млрд.барела, с дневен добив около 790 500 барела. Със сегашния темп на производство запасите ще стигнат за идните 23 години. Годишният добив осигурява над 60 % от БВП и 70 % от държавните приходи. Около 85% от добива е предназначен за износ. Катар е разположен върху едно от най-големите находища на природен газ в света. Запасите от тази суровина надхвърлят 25,5 трилиона куб. м., което представлява повече от 5 % от световните запаси. По този показател страната се нарежда на трето място в света след Русия и Иран.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg