EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Започва изграждането на ТАП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започва изграждането на ТАП

mail06:35 | 16.05.2016прегледи 1339 коментарикоментари 0


Започва изграждането на трасето на Трансадриатическия газопровод за транфер на азерски газ през Гърция и Албания до Западна Европа. След 13 години на преговори, анализи и оценки за първи път се изгражда газопровод, който няма да пренася руски газ, съобщи БНР. 

Участниците в строежа на „Южния газов коридор“ реализират успешно проекта. Това е заявил в петък президентът на Азербайджан Илхам Алиев по време на среща с българския външен министър Даниел Митов, предаде „Нефть России“.
„Отношенията между Азербайджан и България са много добри. Благодарен съм на властите на България за подкрепата към плана за сътрудничество между нашата страна и ЕС. Надявам се преговорите с Ес да вървят добре. България е представена на високо ниво на Консултативния съвет за „Южния газов коридор“. Реализацията на този проект е успешна“, се казва в съобщение от пресслужбата на Алиев.

Интересът на България е непосредствено свързан с интерконектора за газовата връзка Гърция – България. Това е стратегически важен проект в енергетиката, който осигурява сигурност на доставките, като е съобразен с изискванията на Европейския енергиен съюз, информират от Атина. По предварителни договорености с Азербайджан има осигурени 1 милиард кубически метра газ за връзката с България.

Строителството на сухопътната част на газопровода в Гърция, Албания и Италия ще приключи само за три години и половина. Година по-рано ще приключи изграждането на връзката с България. На откриването в Солун се очаква присъствието и на българския премиер Бойко Борисов.

Москва също не се отказва от битката за транспортните газови коридори в Европа. На 28-и май в Атина пристига руският президент Владимир Путин. Очаква се той да предложи нов руски сценарий за газопровод през България, Гърция и Италия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4114