EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започва газова връзка БГ-Сърбия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започва газова връзка БГ-Сърбия

mail09:30 | 18.01.2012прегледи 348 коментарикоментари 0


Започва предпроектното проучване за междусистемната газова връзка със Сърбия. Това съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма /МИЕТ/.
МИЕТ е сключило договор с "Газтек БГ" АД за предпроектно проучване за изграждане на междусистемна газова връзка между България и Сърбия. Проучването трябва да включва поне три варианта на трасе на свързващия газопровод на територията на страната, технологична схема за пренос на природен газ в двете посоки и местоположение на технологичните площадки.
С договора фирмата-изпълнител се задължава още да извърши анализ "разходи-ползи" на проекта и ОВОС. Предпроектното проучване е част от проекта "Подготовка, проучвания и проектиране за изграждане на междусистемна газова връзка България-Сърбия", който се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на България.
Предпроектното проучване трябва да бъде направено за максимум 12 месеца. Стойността на договора е 1 344 400 млн. лв, осигурени по линия на Оперативна програма "Регионално развитие".
Предвижда се общата дължина на трасето на газовата връзка между България и Сърбия да е около 150 км, като една трета от тях са на българска територия, а останалите - на сръбска.
Очаква се газопроводът да осигурява възможност за доставки на природен газ в диапазона от 1.8 млрд. куб. м/год. до 5 млрд. куб. м/год. в двете посоки. Строителството е планирано да започне през 2013 г. и да приключи в края на 2015 г. Изграждането на междусистемните газови връзки със съседните държави е един от основните приоритети в работата на МИЕТ в енергийния отрасъл. Те осигуряват диверсификация на източниците и трасетата, конкурентен газов пазар и по-ниски цени на доставките за България, информират от министерството.


 


Тагове: газ, връзка, Сърбия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg