EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започва газовата връзка Гърция-България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започва газовата връзка Гърция-България

mail17:45 | 12.08.2011прегледи 1096 коментарикоментари 0


Българската компания ICGB AD, която трябва да проектира, изгради и експлоатира газовата междусистемна връзка Гърция - България, и Консорциумът Penspen Ltd - C&M Engineering SA подписаха договор за цялостен технически проект и ОВОС - Front End Engineering Design (FEED) и Environmental Impact Assessment (EIA), съобщава БЕХ. Договорът бе възложен на консорциума след приключването на международен търг, стартирал през Януари 2011, в който взеха участие световно известни проектантски компании. С подписването на този договор проектът “Междусистемна връзка Гърция - България (IGB)” започва практическата реализация на проекта. Изпълнението на дейностите по договора- проектиране и ОВОС на тръбопровода, ще започне в края на август, предвижда се да приключи през 2012.
Тръбопроводът е с дължина 170 км. Преносният капацитет е 3 млрд. куб.м годишно с възможност за увеличение до 5 млрд. куб.м. и реверсивен поток. Газопроводът ще свързва Комотини (Гърция) и Стара Загора (България). Очаква се да влезе в експлоатация през 2014.
Междусистемната връзка Гърция - България е проект от стратегическо значение за двете страни и региона, тя засилва сигурността и осигурява диверсификация на доставките в Югоизточна Европа. Реализацията на IGB, заедно с развитието на газовия коридор Турция – Гърция – Италия (ITGI) ще осигури възможност за доставка на каспийски и средноазиатски газ към Европа. Междусистемната връзка осигурява възможност и за доставки на втечнен природен газ от LNG терминалите в Гърция и Турция.
Проектът „Междусистемна връзка Гърция – България“ е с отпуснато Европейско съфинансиране на стойност €45.000.000 по Програмата за възстановяване на Европа (EEPR).
Компания “Ай Си Джи Би” АД (ICGB AD) е основана на 5 Януари 2011 в София с цел изграждане и експлоатация на тръбопровода. Акционери в нея са “Български Енергиен Холдинг“ ЕАД (50%) и IGI Poseidon SA (50%). Следва да се отбележи, че „Обществена Газова Корпорация на Гърция“ (DEPA) и италианската компания Edison са акционери в IGI Poseidon SA с равни дялове.
Консорциум Penspen Ltd - C&M Engineering S.A са работили заедно по различни газови проекти в региона. Penspen е независима група от компании, предоставящи Проучвания, Инженеринг, Управление на проекти, Експлоатация и поддръжка на нефтената и газовата промишленост за тръбопроводи, пренос, съхранение и производствени съоръжения- сухоземни и морски. Групата има над 1400 служители в различни региони на света и е работила по над 8000 по различни проекти по света. Регионалният партньор на Penspen C&M Engineering S.A е утвърдена компания за консултантски и проектантски услуги, специализирана в енергийния сектор.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161