EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Запорираното руско имущество носи печалби

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Запорираното руско имущество носи печалби

mail16:35 | 07.03.2024прегледи 362 коментарикоментари 0


До 2027 г. печалбите от запорираното руско имущество в ЕС заради войната в Украйна ще достигнат 50 милиарда евро, съобщи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. Той изрази надежда, че примерът на Белгия, която насочи тези средства в полза на украинската страна, да бъде последван и от други страни в ЕС.

Белгия държи основната част от запорираното руско имущество и тази година ще предостави на Украйна 1,7 милиарда евро, уточни белгийският министър на правосъдието Пол ван Тихелт след днешното заседание на своите колеги от ЕС в Брюксел. Той отбеляза, че част от тези средства ще послужат за осигуряване на боеприпаси за украинските въоръжени сили.

Запорираното руско имущество в ЕС е два вида - частно, около 25 милиарда евро на руски олигарси, и резерви на Руската централна банка, поясни Рейндерс. По неговите думи при определени обстоятелства частните средства може да бъдат отнети, например при опити за заобикаляне на санкциите на ЕС.

Запасите на Руската централна банка, държани в ЕС, са около 208 милиарда евро. Обичайно приходите от облагането на тези средства постъпват в националния бюджет, добави еврокомисарят. Рейндерс изрази очакване в следващите седмици да има споразумение на европейско равнище по въпроса за използването на приходите от данъците върху резервите на Руската централна банка. По неговите думи по-нататък предстои решение как да се постъпи със самите резерви (главниците на средствата), държани в ЕС от Русия.БТАР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg