EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Заплатите в частния сектор на Румъния много нагоре

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заплатите в частния сектор на Румъния много нагоре

mail09:15 | 30.09.2010прегледи 1189 коментарикоментари 0


Макар че Румъния е в криза от две години и се говори само за намаляване на разходите и съкращения, в действителност заплатите са нараснали повече, отколкото в съседните страни, съобщава информационният сайт Зиаре, позовавайки се на проучване на PriceWaterhouseCoopers.
Според изследването заплатите в частния сектор в Румъния са се увеличили със 7,2 процента през 2009 г. и предстои да се увеличат с 4,3 процента през тази година, като същевременно икономическият спад през миналата година е бил 7,1 процента, а за тази година се очаква да бъде 2 процента. Увеличението на заплатите тази година обаче ще бъде засенчено от инфлацията от 7,6 процента, отбелязва сайтът.
Проучването показва също, че увеличението на заплатите в региона (Чехия, Словакия и Полша) е било между 2,5 и 5,5 процента миналата година, а за тази година се очаква да бъде между 2,5 и 4,1 процента.
Вестник "Гъндул" също съобщава днес за повишения на заплатите в частния сектор. Мнозинството от международните компании, представени в Румъния, твърдят, че ще повишат от 2011 г. заплатите на служителите си. Увеличенията обаче вероятно няма да могат да покрият инфлацията, ако тя се запази на актуалното си ниво, така че покупателната способност ще продължи да спада, отбелязва изданието.
"Около 93 процента от международните компании са включили в бюджета си увеличения на заплатите през 2011 г. Средно тези повишения са от 6,5 процента. По-значителни увеличения ще има в компаниите, които развиват дейност на пазара на стоките за широко потребление, услугите и производството. По-малки ще бъдат увеличенията в сектора на информационните технологии, леката промишленост и търговията на дребно", казва Оана Датки, мениджър в консултантска фирма.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg