EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Заплатите в Полша с по-малък ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заплатите в Полша с по-малък ръст

mail13:45 | 24.01.2023прегледи 573 коментарикоментари 0


Заплатите в полския корпоративен сектор са нараснали по-малко от очакваното през декември, запазвайки двуцифреното увеличение, но регистрирайки вторият най-бавен темп на растеж през 2022 г., предаде ДПА. Това ще намали в някаква степен натиска върху централната банка.

Полските заплати са скочили през 2022 г. наред с повишението на инфлацията, следвайки тенденция, наблюдавана в други централноевропейски икономики като Унгария и Румъния. В тях значителният брой предлагани работни места и липсата на достатъчно кандидати за тях стимулират исканията за по-високо заплащане.

Тази ситуация усложнява живота на централните банкери, които се опитват да удържат високата инфлация, като същевременно прекратяват циклите на рязко повишение на лихвите, започнали през 2021 г. 

Заплатите в полския корпоративен сектор са се повишили с 10,3 на сто на годишна основа през декември, което е под очакванията на анализаторите за 12,4 на сто, сочат публикуваните данни на статистическата служба. През ноември те са нараснали с 13,9 на сто. На месечна основа заплатите са се увеличили с 6,9 на сто.

Междувременно заетостта в корпоративния сектор е нараснала с 2,2 на сто на годишна основа, което приблизително съответства на прогнозите.

"Увеличението на номиналните заплати изостава от инфлацията от много месеци и може да се очаква , че през 2023 година ще продължи да се забавя до едноцифрени равнища", каза Моника Куртек, главен икономист в "Пощенска банка" (Bank Pocztowy).

"По-бавният растеж на заетостта в комбинация с по-бавния темп на увеличение на заплатите с относително висока инфлация ще се отрази на портфейлите на домакинствата и ще забави потреблението", отчита тя.

Полската централна банка запази стабилна основната си лихва  - на 6,75 на сто за четири поредни месеца. Управителят на банката Адам Глапински заяви на 5 януари, че лихвите могат да бъдат понижени в края на 2023 г. въпреки очаквания в началото на годината пик на инфлацията.

Равнището на основната инфлация през декември е било 16,6 на сто и може да нарасне до 20 на сто през февруари. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg