EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Заплата на ръка и заплата по ведомост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заплата на ръка и заплата по ведомост

mail11:15 | 16.09.2022прегледи 741 коментарикоментари 0


Над 3000 души са посочили повече от 1000 лв. разлика в заплатата, върху която се осигуряват и тази, която реално получават за периода юни-август 2022 г. Данните съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Те са от калкулатора в сайта www.zaplatavplik.bg, който всеки може да използва за целта. Щетите си от негативното явление за този тримесечен период са изчислили над 4000 потребители.

Според наблюденията на НАП резултатите от калкулатора въздействат върху работниците и те променят поведението си, щом вече веднъж са видели колко средства губят.

"Благодарение на действия от страна на НАП и партньорски институции и организации, през последните 10 години щетата от укриване на данъци и осигуровки е намаляла с около 100 млн. лв.", коментираха от приходната агенция за БТА. Преди десетилетие тази сума е била над 400 млн. лв.

За ограничаване на явлението "Заплата в плик", приходната администрация прилага непрекъснато редица мерки, комбинация от информационни и контролни действия. Съвместни екипи на НАП и Главната инспекция по труда (ГИТ) са проверили близо 600 дружества, определени като рискови след подадени сигнали срещу тях и наблюдения на контролните органи. Често в такива предприятия служителите са сключили 4-часов трудов договор, но работят 8 часа или са осигурени върху минимална работна заплата, а в действителност получават повече.

В рамките на информационната кампания срещу негативното явление беше проведена и кръгла маса, в която НАП, ГИТ, представители на бизнеса, работодателски и синдикални организации набелязаха мерки и обединиха усилията си за противодействие.

Според наблюденията на НАП работници с по-ниско образование най-често се съгласяват на пари "в плик", а работодателите, които плащат заплатите на своите служители "под масата", са малки и по-рядко средни и големи предприятия. Най-рисковите сектори, в които е практика така да се изплаща част или цялото възнаграждение, са в търговията на едро и дребно, строителството, хотелиерството и ресторантьорството.

Например работник, който получава 1500 лв., но работодателят му го осигурява на минималната заплата, в перспектива от 30 години ще изгуби близо 109 000 лв. В тази сума влизат пенсията, обезщетенията за майчинство и безработица, както и пълният размер на по-високите данъчни облекчения за деца, тъй като те се изчисляват върху заплатата, на която се осигуряват работещите. 

Работодателите пък могат да получат сериозни глоби, наказателни лихви, лишаване от право да участват в обществени поръчки, дори могат да носят наказателна отговорност.

БТА следи периодично и актуалната информация по мярката за компенсации от 25 ст. за зареждане на литър гориво (дизел, бензин, пропан-бутан, метан).

Антикризисната мярка в помощ на физически лица, за която с актуализацията на бюджета бяха отделени 150 млн. лева, се прилага от 9 юли и е предвидено да действа до края на годината. Използваната сума за компенсации към момента е 67 млн. лева. Засега от приходната администрация нямат данни за затруднения от страна на бензиностанциите.

От НАП съобщиха, че за улеснение на бизнеса и бензиностанциите е разработена и внедрена електронна система за подаването на необходимите документи за възстановяване на средствата, предоставени като компенсация.

Най-честите нарушения, установени от фискалните контрольори, са разминаване между наличностите в касата и данните в дневния финансов отчет, както и разминавания между декларирани доставки на гориво от дружествата и получената в НАП информация от Електронната система с фискална памет (ЕСФП). 

Извършени са и скрити наблюдения на бензиностанции в област Бургас и Пловдив, които са протекли в рамките на около 30 минути. След легитимация на служителите на ГДФК и извършен преглед на отразените отстъпки и номера на транспортни средства в дневният отчет на ЕСФП са установени неправомерно отразени отстъпки на транспортни средства, които не са преминали през периода на скритото наблюдение.

По време на лятната контролна кампания във връзка с активния туристически сезон по Черноморието пък служители на НАП са проверили над 1500 обекта. Те са извършили явни и тайни наблюдения от 3 до 5 дни на над 840 заведения, магазини, атракциони и други.

Фискалните инспектори са установили 780 нарушения. Най-честите сред тях са неиздаване на касова бележка и разминаване между сумите, маркирани на фискалните устройства и наличностите в касата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg